Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Soul zvažuje, že kvůli zapojení KLDR pošle zbraně na Ukrajinu

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol
ČTK
 ČTK

Jižní Korea může zvážit přímé dodávky zbraní Kyjevu jako součást opatření proti zesilující vojenské spolupráci Ruska se Severní Koreou. Podle agentury Reuters to uvedla kancelář jihokorejského prezidenta. Soul tvrdí, že Pchjongjang vyslal do Ruska vojáky, aby bojovali na Ukrajině na straně Moskvy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury Reuters vyzval spojence, aby na důkazy o severokorejském zapojení do konfliktu reagovali.

Reklama

Jihokorejská tajná služba minulý týden uvedla, že KLDR přesunula na ruský Dálný východ na 1500 příslušníků speciálních sil, aby na tamních vojenských základnách podstoupili výcvik pro boj na Ukrajině. Celkově chce podle ní Pchjongjang vyslat na podporu Ruska na 12 tisíc vojáků.

O počtu až 12 tisíc severokorejských vojáků, kteří se připravují k účasti ve válce po ruském boku, dnes hovořil i Zelenskyj. „Je to výzva, ale víme, jak na ni reagovat. Je důležité, aby se partneři před touto výzvou neschovávali,“ řekl.

Zástupce poradce jihokorejského prezidenta pro národní bezpečnost Kim Te-hjo uvedl, že se připravují diplomatická, ekonomická a vojenská opatření s ohledem na různé scénáře vojenské spolupráce mezi Pchjongjangem a Moskvou, včetně poskytnutí smrtících zbraní Ukrajině v případě zhoršení situace.

„V rámci postupných scénářů bychom zvážili dodávky zbraní pro obranné účely, a pokud by se zdálo, že zacházejí příliš daleko, mohli bychom zvážit i ofenzivní použití,“ řekl vysoce postavený činitel kanceláře prezidenta Jun Suk-jola.

Reklama

Donald Trump

Kdo vyhraje volby v USA není podstatné, tvrdí ruská média. Chválí však Trumpa

Ruští představitelé, kteří mají blízko k prezidentu Vladimiru Putinovi, tvrdí, že je v konečném důsledku jedno, zda americké prezidentské volby 5. listopadu vyhraje republikán Donald Trump nebo demokratka Kamala Harrisová. Ruská státní televize ve svém vysílání o amerických prezidentských volbách však silně straní exprezidentovi Trumpovi, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Soul, který je celosvětově významným výrobcem zbraní, je pod tlakem některých západních zemí a Kyjeva, aby Ukrajině dodal smrtící zbraně. Dosud Ruskem napadené zemi poskytoval pouze nesmrtící vybavení, jako jsou prostředky pro odminování.

Možnost poskytnout Ukrajině zbraně naznačila kancelář jihokorejského prezidenta už v červnu, kdy Rusko a Severní Korea podepsaly smlouvu o vzájemné obraně. Nynější vyjádření však podle Reuters představuje dosud nejviditelnější známku možného aktivnějšího přístupu Soulu v této věci.

„Naše vláda vyzvala k okamžitému stažení severokorejských vojsk, a pokud bude současné vojenské spolčení mezi Severní Koreou a Ruskem pokračovat, nebudeme nečinně přihlížet a společně s mezinárodním společenstvím tvrdě odpovíme,“ uvedla v prohlášení jihokorejská bezpečnostní rada po svém dnešním mimořádném zasedání.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin hostí summit BRICS. Účastní se i šéf OSN, Rusko bude tlačit na odpojení od dolaru

V ruské Kazani začíná třídenní summit zemí skupiny BRICS. Prezident Vladimir Putin na největším mezinárodní setkání na ruském území od začátku své invaze na Ukrajinu přivítá více než třicet hlav států, přijíždí dokonce i šéf OSN António Guterres. Účastní se čínský prezident Si Ťin-pching nebo indický premiér Naréndra Módí.

Přečíst článek

Návštěva NATO

Představitel prezidentské kanceláře rovněž uvedl, že tým jihokorejských zpravodajských a armádních činitelů „v nejbližších dnech“ navštíví ústředí NATO. O možném nasazení severokorejských vojáků v bojích na Ukrajině hovořil v pondělí šéf Severoatlantické aliance Mark Rutte s prezidentem Jun Suk-jolem. Požádal ho, aby Soul vyslal takovouto delegaci s cílem posílit výměnu informací.

Severní Korea v posledních letech utužila vojenské vztahy s Moskvou. Ruský prezident Vladimir Putin v červnu navštívil Pchjongjang, kde s vůdcem Kim Čong-unem podepsal obrannou dohodu. Obě země si slíbily, že bezodkladně vynaloží všechny dostupné vojenské prostředky na pomoc partnerovi v případě války. Obě země popírají tvrzení ukrajinských a západních činitelů o dodávkách severokorejských zbraní a munice Rusku.

Reklama

Související

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov

Kreml popřel, že by na Ukrajině bojovali vojáci z KLDR. Další novinářská kachna, reagoval Peskov

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme