Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Společně do vlády, společně do opozice? To už neplatí. Bartoš nebude vyzývat Starosty k odchodu z vlády

Společně do vlády, společně do opozice? To už neplatí. Bartoš nebude vyzývat Starosty k odchodu z vlády
Profimedia
 ČTK

Končící předseda Pirátů Ivan Bartoš na dnešní schůzce s předsedou Starostů a nezávislých (STAN) Vítem Rakušanem neplánuje vyzývat Starosty k odchodu z vlády.

Reklama

 Motto předvolební koalice Pirátů se STAN "Společně do vlády, společně do opozice" platilo před třemi lety, ale nyní je situace jiná, uvedl dnes v příspěvku na síti X. 

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý oznámil, že Bartoše navrhne ke konci měsíce odvolat kvůli problémům digitalizace stavebního řízení. „Důvěru Pirátů včerejším (úterním) způsobem jednání pan premiér i ODS finálně ztratili, je ale na vyhodnocení každého, jak se k tomu postaví,“ uvedl Bartoš ke schůzce se Starosty. Piráti budou o odchodu z vlády hlasovat on-line do pondělních 20:00.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Bartoš: Ve vládě pravděpodobně skončíme

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš předpokládá, že Piráti ve vládě skončí, když jim z vlády „vykopli“ předsedu, uvedl pro Českou televizi.

Přečíst článek

Rakušan: Piráti i Starostové by měli ve vládě zůstat

Bartoš napsal, že jednání se STAN předpokládá koaliční smlouva, kterou Piráti vždy ctí. „Taky je to normální slušnost - mluvit s lidmi z očí do očí,“ uvedl v narážce na to, že se od Fialy o odvolání dozvěděl po telefonu. Pro Piráty je klíčové, že se STAN mají dál společný program, který je potřeba splnit. „Je v něm mnoho zásadních věcí, které zlepší životy lidí, posunou naši zemi k lepšímu. A ty je třeba dotáhnout,“ dodal.

Reklama

Rakušan v úterý sdělil, že Piráti a STAN by jako koalice měli ve vládě zůstat. Netěší ho, že Piráti zvažují odchod z kabinetu. STAN má v úmyslu dál prosazovat své priority. „Obávám se, že odchodem se důvěra voličů nezískává. My, Starostové, máme v úmyslu dál prosazovat to, co jsme voličům slíbili a co od nás očekávají,“ dodal.

Piráti v koalici s hnutím STAN v minulých sněmovních volbách doplatili na preferenční hlasy. Jejich společná kandidátka sice získala dohromady 37 mandátů, Piráti ale obsadili kvůli takzvanému kroužkování jen čtyři poslanecká křesla. Společnou kandidaturu i kvůli této zkušenosti později subjekty neopakovaly.

Koalice Pirátů a STAN řešila důsledky hesla "Společně do vlády, společně do opozice" i při skládání vlády před třemi lety, kdy se čekalo na to, až Piráti jako poslední schválí vznik vlády se Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Starostové by podle tehdejších vyjádření stranických lídrů do vlády pravděpodobně vstoupili i bez Pirátů. Tehdejší místopředseda STAN Věslav Michalik serveru Seznam Zprávy řekl, že by žádný volič STAN nepochopil, kdyby vznik vlády zablokovala strana se čtyřmi poslanci.

Olga Richterová, Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: A taková to byla pěkná strana. Vzpomene si za rok někdo na Piráty?

Sledujeme zánik jedné politické strany v přímém přenosu. Byli to mladí, progresivní lidé, do kterých mnoho voličů vkládalo naděje. Výsledek? Totální zklamání. Mladí by asi přeci jen měli nechat prostor straším, zkušenějším.

Přečíst článek

Lipavský se distancuje od Pirátů, s demisí by spojil i odchod ze strany

Pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, jako člen strany podá ministr zahraničí Jan Lipavský demisi. Odešel by ale rovnou asi i od Pirátů. Řekl to v úterý večer novinářům v New Yorku. Podle svých slov by nebyl schopen podepsat vše, co dnes zaznívalo na tiskové konferenci Pirátů ve sněmovně.

Přečíst článek

Reklama

Související

Olga Richterová, Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: A taková to byla pěkná strana. Vzpomene si za rok někdo na Piráty?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme