Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stavbaři o novém ministrovi: Kulhánek musí rychle zajistit souběh systémů stavebního řízení

Ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN)
ČTK
 ČTK

Řešení stavebního řízení, hlavně legislativy pro souběh nových a starých on-line systémů, je podle lidí ze stavebnictví neodkladným úkolem nového ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka (STAN).

Reklama

Kulhánkovi pomohou zkušenosti z regionální politiky, vyplývá z vyjádření zástupců sdružení, projektantů či architektů. Kulhánkovy priority ve vedení ministerstva pro místní rozvoj (MMR), jako řešení digitalizace stavebního řízení, obnovu regionů po povodních či výstavbu dostupných nájemních bytů, považují profesní sdružení za správně zvolené.

Předchozího ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) odvolal prezident Petr Pavel 30. září na návrh premiéra Petra Fialy (ODS). Návrh Fiala zdůvodnil špatně fungující digitalizací stavebního řízení. Koordinaci digitalizace dočasně převzal ministr dopravy Martin Kupka (ODS), ale nyní se jí ujme Kulhánek, kterého jmenoval prezident ministrem 8. října.

České stavebnictví meziročně kleslo o více než pět procent

České stavebnictví slábne. Stavbaři získali nejméně povolení za posledních 25 let

Výsledky stavební produkce v prvním pololetí meziročně klesly o více než pět procent. Důvodem byl především útlum v pozemním stavitelství, tedy například ve stavbách budov, bytových domů a kanceláří.

Přečíst článek

„Rekonstrukce digitalizace stavebního řízení bude pravděpodobně projektem, který přesáhne toto funkční období. Pokud se ale podaří v co nejkratším možném čase dosáhnout legislativní změny, která zajistí právní jistotu v tomto přechodném období, bude to alespoň nějaké řešení,“ uvedl generální sekretář Asociace developerů Zdeněk Soudný. Dodal, že snad nyní skončí doba, kdy se opomíjí praktické zkušenosti těch, kdo jsou v každodenním kontaktu s realitou.

Reklama

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza je rád, že se vládní krizi podařilo poměrně rychle vyřešit, protože digitalizace a další agenda MMR podle něj už nesnesou další odklad. První dojem z Kulhánka jako ministra je podle Nouzy veskrze pozitivní. „Pan ministr Kupka se problému jistě věnoval s plnou odpovědností, ale myslím, že je dobře, že celou záležitost bude mít na starost odpovědný ministr,“ řekl.

Stavba mostní konstrukce na norském pobřeží

Český beton u fjordů. Technici z Metrostavu dokončili soubor mostů v Norsku

Stavbaři ze společnosti Metrostav dokončili další významné dílo v Norsku. Díky tomu odstartoval provoz na úseku silnice E39 Lønset – Hjelset, na kterém se pracovníci Metrostavu Norge v uplynulých letech podíleli výstavbou sedmi mostů.

Přečíst článek

„Petr Kulhánek je dobrou volbou proto, že je jako bývalý komunální a krajský politik zná dobře problematiku, kvůli níž bylo ministerstvo zřízeno. Že se v této době zaměří na digitalizaci stavebního řízení je logické a volbu neměl ani na vteřinu. Doufám, že vše použitelné od Ivana Bartoše se podaří ministru Kulhánkovi využít a dotáhnout, ideálně do voleb. Manažerské schopnosti prokázal ve svém kraji, tak věřme, že se mu to podaří i na Staroměstském náměstí,“ uvedl předseda České komory architektů Jan Kasl.

Také předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Robert Špalek ocenil Kulhánkovy zkušenosti z regionální politiky. Za Kulhánkova působení v Karlovarském kraji podle Špalka vznikla v tomto regionu řada mimořádných staveb.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme