Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stoltenberg: Válku na Ukrajině neustále rozdmýchává Peking

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
ČTK
 ČTK

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyzval Čínu, aby přestala podporovat ruskou válku na Ukrajině. Stoltenberg to prohlásil během své dnešní návštěvy Norska. Zmínil zejména dodávky zbraní Moskvě.

Reklama

„Čína se stala rozhodujícím činitelem v ruské válce proti Ukrajině,“ řekl Stoltenberg v Oslu na společné tiskové konferenci s norským premiérem Jonasem Gahrem Störem. „Je zemí, která umožňuje výrobu mnoha zbraní, které Rusko používá,“ citovala ho agentura Reuters. Stoltenberg, který pochází z Norska, tento měsíc končí ve funkci generálního tajemníka NATO, od října jej nahradí Nizozemec Mark Rutte.

Zaujatá prohlášení, zní z Pekingu

Chování Pekingu, který neustále rozdmýchává válku na Ukrajině, by mohlo nepříznivě ovlivnit zájmy a pověst země, řekl Stoltenberg. „Vyzývám Čínu, aby přestala podporovat ruskou nelegální válku,“ dodal. Čínské úřady označily již dříve podobná prohlášení představitelů NATO za „zlomyslná a zaujatá“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj letos v červenci prohlásil, že si nepřeje, aby Čína, která je blízkým partnerem Ruska, vystupovala jako prostředník při hledání mírového řešení konfliktu. Doufá ale, že by Peking mohl vyvinout větší tlak na Moskvu, aby válku ukončila.

Čínský export aut do EU bude letos poprvé vyšší než evropský vývoz do Číny

Invaze elektroaut. Čína jich letos poprvé dodá víc do EU než na svůj trh

Čínský export aut do Evropské unie bude letos poprvé vyšší než evropský vývoz do Číny. Tento vývoj zapříčinila vedoucí role Číny na trhu s elektromobily, když za letošní druhé čtvrtletí vůbec poprvé vyrobila více než milion aut s elektrickým pohonem. Uvádí to aktuální studie PwC Electric Vehicle Sales Review.

Přečíst článek

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko nikdy mírová jednání neodmítalo, uvedl Putin. Navrhl země, které by mohly pomoct s jeho vyjednáváním

Ruský prezident Vladimir Putin jako možné prostředníky pro případné mírové rozhovory s Ukrajinou navrhnul Brazílii, Čínu a Indii.

Přečíst článek

Reklama

Související

Andor Šándor

Andor Šándor: Rusko přepnulo na válečnou výrobu. Jsme o pár kroků blíž třetí světové válce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme