Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stopka za Ukrajinu. Srpnové jednání ministrů zahraničí bude v Bruselu, ne v Budapešti

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell
Profimedia
 ČTK

Srpnové jednání unijních ministrů zahraničí se uskuteční v Bruselu, nikoli v Budapešti, oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Reagoval tak na maďarský postoj k válce na Ukrajině. V maďarské metropoli se mělo na konci srpna uskutečnit neformální jednání ministrů zemí EU, označované jako Gymnich.

Reklama

Podle Borrella dnes 25 států během několikahodinové schůzky kritizovalo chování Maďarska a premiéra Viktora Orbána, který v uplynulých dnech navštívil Rusko i Čínu. Jako symbolický signál, že s vystupováním Budapešti nesouhlasí, se následně Borrell rozhodl svolat jednání ministrů zahraničí do Bruselu ve stejný termín jako je ten pro maďarskou schůzku.

„Pozice EU zůstává stejná, jediný mírový plán, který Evropská unie podporuje, je mírový plán (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského. Rusko je agresor, Ukrajina je oběť," prohlásil Borrell na tiskové konferenci po jednání ministrů zahraničí zemí EU. Zkritizoval i prohlášení šéfa maďarské diplomacie, které pronesl na jednání Rady bezpečnosti OSN, kde označil EU za unii, která prosazuje válku. „Politika EU není proválečná, to odmítáme. My jen podporujeme Ukrajinu, aby se mohla bránit,” dodal. Jediný, kdo chce válku, je podle Borrella ruský prezident Vladimir Putin. „My chceme mír a nikdo nechce mír více než sami Ukrajinci,”doplnil.

Půl milionu kusů munice na Ukrajinu. Česká iniciativa počítá s dodávkami za 50 miliard

Díky české muniční iniciativě dorazí během července a srpna na Ukrajinu 100 000 kusů munice, oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský. Podle něj se do iniciativy dosud zapojilo 18 zemí, 15 z nich už přispělo. Znamená to, že financí je dost na to, aby do konce roku mohlo být na Ukrajinu dodáno půl milionu kusů munice. Její celková hodnota jsou necelé dvě miliardy eur, doplnil vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný.

Přečíst článek

Ukrajinský stop pro ropný Lukoil. Maďarsko a Slovensko čekají problémy

Ukrajinský zákaz přepravy ropy ruské společnosti Lukoil přes ukrajinské území může mít výrazný dopad na Maďarsko. V zemi, která pokrývá 70 procent své spotřeby ropy dovozem z Ruska, hrozí výrazný nárůst cen a výpadky provozů. Problémy by mohly nastat během několika týdnů, napsal dnes server Politico s odkazem na oslovené analytiky. Ukrajinské opatření se dotýká i Slovenska.

Přečíst článek

Reklama

Maďarský prezident Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin

Orbán jednal v Moskvě s Putinem. Probírali jsme možnosti urovnání války, uvedl ruský prezident

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Moskvě jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem k nelibosti vrcholných představitelů Evropské unie, které tento půlrok jeho země předsedá.

Přečíst článek

Reklama

Související

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán v ohrožení? Fidesz si připsal nejslabší volební výsledek za 20 let, šanci má proevropský soupeř

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme