Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Syrskyj: Ukrajinská armáda zatím v Rusku zabrala na 1300 kilometrů čtverečních

Ukrajina v Kurské oblasti zabrala na 1300 kilometrů čtverečních
ČTK
 ČTK

Ukrajina má pod kontrolou 100 obcí v Kurské oblasti, kde dobyla bezmála 1300 kilometrů čtverečních území. V oblasti sousedící s Ukrajinou zajala 594 ruských vojáků, uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj.

Reklama

V projevu vysílaném ukrajinskou televizí podle ruskojazyčného serveru BBC přiznal, že jedním z důvodů pro zahájení ofenzivy před třemi týdny bylo zmírnit nápor na frontě u Pokrovsku na východě Ukrajiny.

„Ruská federace z kurského směru každodenně ostřelovala naše příhraniční vesnice, měli jsme četné ztráty mezi civilním obyvatelstvem a desítky zničených obcí. Nepřítel navíc v tomto směru soustřeďoval značný počet vojáků a plánoval v něm útočnou operaci,“ uvedl Syrskyj. Kyjev se proto podle něj rozhodl spustit ofenzivu, aby „vytvořil bezpečnostní zónu, zastavil ostřelování“ a ochránil civilisty v ukrajinské Sumské oblasti, která s Kurskou oblastí sousedí.

Ukrajinští vojáci při cvičení

Problémy ukrajinské armády. Nováčci v jejích řadách utíkají z boje a bojí se střílet

Někteří noví ukrajinští vojáci odmítají střílet po nepříteli. Jiní podle velitelů i dalších vojáků mají potíže rozebrat a složit zbraň nebo provést základní pohyby potřebné v boji. Několik jich dokonce zcela opustilo své pozice a z boje zběhlo.

Přečíst článek

Jedním z cílů ale bylo i odvést ruské síly z ukrajinské fronty, zejména z okolí města Pokrovsk, který v Doněcké oblasti tvoří důležitý logistický bod ukrajinské armády, a obce Kurachove západně od Doněcku.

Reklama

Desítky tisíc vojáků

„Kurská operace odklonila značný počet (ruských) sil,“ uvedl Syrskyj, podle kterého se jednalo o jednotky z jihu Ukrajiny. „K dnešnímu dni můžeme říct, že na kurskou frontu bylo vysláno zhruba 30 tisíc (ruských) vojáků a toto číslo se zvyšuje,“ dodal velitel. Rusko podobné údaje nezveřejňuje.

Moskva ale zároveň posiluje své síly u Pokrovsku, doplnil Syrskyj. „Situace na pokrovské frontě je poměrně složitá... nepřítel využívá své převahy v počtu mužů, zbraní a vojenské techniky, aktivně zapojuje dělostřelectvo a letectvo,“ řekl Syrskyj.

Český premiér Petr Fiala

Fiala: Ukrajina dostává desítky tisíc kusů munice měsíčně

Ukrajina dostává desítky tisíc kusů munice měsíčně. Dohromady jí od ruské invaze v únoru 2022 Česká republika skrze vlastní muniční iniciativu i další projekty dodala dva miliony kusů velkorážové a 22 milionů kusů středorážové munice. Při zahájení porady českých velvyslanců v zahraničí to v Černínském paláci řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Ukrajině se podle něj nicméně daří v Kurské oblasti, kde od svého vpádu na začátku srpna dobyla 1294 kilometrů čtverečních ruského území. Podle agentury Reuters rovněž Syrskyj poprvé veřejně promluvil o počtu zajatých ruských vojáků během této vojenské operace, kterých je k dnešnímu dni podle něj 594.

Ukrajinský útok v Kurské oblasti je součástí širšího konfliktu, který v roce 2022 rozpoutalo Rusko rozsáhlou invazí do sousední země. Moskva nyní okupuje zhruba 100 tisíc kilometrů čtverečních ukrajinského území poté, co část zabraného prostoru ukrajinské jednotky dobyly zpět.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme