Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Téměř půl miliardy. Rozpočet Hradu dál bobtná

Český prezident Petr Pavel
ČTK
 ČTK

Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky by se měl příští rok zvýšit proti letošnímu o více než 60 milionů korun na 488 milionů Kč. Vyplývá to z návrhu, který o víkendu ministerstvo financí zveřejnilo na svých internetových stránkách. Kabinet musí rozpočet projednat do konce září, může ještě jeho parametry změnit.

Reklama

O rozpočtu Hradu, stejně jako například Parlamentu či některých dalších úřadů, rozhoduje sněmovní rozpočtový výbor. Ministerstvo financí jej musí do návrhu rozpočtu zanést a vláda podpořit tak, jak je výbor schválil.

Volební účast na mnoha místech ČR přesáhla 30 procent

Češi žijící v cizině mohou volit na dálku, prezident Pavel souhlasil

Češi žijící v cizině budou moci volit národní i evropské poslance nebo hlavu státu korespondenčně. Změnu od příštího roku přinese novela, kterou prezident Petr Pavel podepsal. Oznámil to dnes Hrad na webu. Novinku budou moci krajané využít už v příštím roce při sněmovních volbách, což se pokoušely změnit opoziční hnutí ANO a SPD, která u Čechů v cizině v minulých volbách příliš nebodovala. Novelu možná napadnou u Ústavního soudu.

Přečíst článek

Výdaje vlastního úřadu prezidentské kanceláře by se měly oproti letošku nepatrně zvýšit na 193,9 milionu. Výdaje na areál Pražského hradu a zámku Lány by se měly zvýšit o 60 milionů korun na 258,8 milionu. Na stejné úrovni 35,3 milionu korun by měly zůstat výdaje na lesní hospodářství.

Náklady na platy zaměstnanců se mají lehce zvýšit na 119 milionů korun. Příjmy kanceláře mají činit 100 tisíc korun.

Reklama

Český prezident Petr Pavel

Pavel: Jsem příznivcem eura, Česku by dlouhodobě prospělo

Prezident republiky Petr Pavel na debatě s občany v Šemberově divadle ve Vysokém Mýtě znovu řekl, že je příznivcem přijetí eura. Při zvažování této věci by ale podle něj měla rozhodovat fakta, nikoliv emoce. S uspořádáním referenda o přijetí eura by byl opatrný.

Přečíst článek

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Mělo by tak pokračovat snižování deficitu, když na letošní rok je plánovaný 252 miliard korun a loni byl 288,5 miliardy korun. Rozpočtové příjmy vzrostou o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, výdaje stoupnou o 5,7 procenta na 2,316 bilionu korun.

Lukáš Kovanda: Fialova vláda nasekala větší dluh než ta za Babiše. Rekordně ale investuje

Fialova ale vláda vytvoří celkově o zhruba 320 miliard větší dluh než předchozí vláda Babišova. I proto, že v příštím roce opět naroste počet státních zaměstnanců. Rozpočet na příští rok se ale pozitivně nese ve znamení vysokých výdajů na investice či obranu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme