Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tendr století. Kolik jaderných bloků Česko postaví? Jasno bude do konce prázdnin

Tendr století. Kolik jaderných bloků Česko postaví? Jasno bude do konce prázdnin
Profimedia
 ČTK

Vláda bude mít do konce srpna jasno, kolik jaderných bloků se v Česku bude stavět na základě současného tendru na jejich budování. Na konferenci Česko na křižovatce II to dnes v Praze řekl premiér Petr Fiala (ODS). V současném tendru podaly francouzská firma EDF a jihokorejská KHNP nabídky na jeden až čtyři bloky.

Reklama

Jeden nový jaderný blok by měl vzniknout v Dukovanech, při případné větší výstavbě by vznikly až dva v Dukovanech a dva v Temelíně. Nabídky v tendru podaly obě firmy na konci dubna, nyní je posuzuje energetická společnost ČEZ. Ta dnes potvrdila, že v pátek předá nabídky i s vlastním doporučením vládě.

Hra čísel

Fiala označil jaderný tendr za projekt století. Jeden blok v Dukovanech, jehož stavba je minimální variantou, by měl zajistit roční výrobu devíti terawatthodin (TWh) elektřiny, což by podle Fialy pokrylo desetinu aktuální tuzemské spotřeby. Vláda ale zároveň vyzvala uchazeče o zakázku o podání závazných nabídek až na čtyři bloky, což by podle kabinetu mohlo přinést úspory až 25 procent. „Aktuálně vyhodnocujeme, zda tendr rozšířit i na další bloky, kolik jich budeme stavět. Jasno budeme mít do konce srpna,“ řekl premiér.

V energetice je podle Fialy také střednědobý problém s ukončením využívání uhlí. „Je jedno, kdo si o tom co myslí, důležitá jsou čísla. Těžba se postupně přestává vyplácet prakticky ve všech lokalitách,“ řekl.

Výkon současných uhelných elektráren by proto měly nahradit paroplynové. Jejich výstavbu by měla urychlit novela energetického zákona, ministerstvo průmyslu a obchodu ji podle Fialy představí v nejbližších týdnech. „Musí na tom pracovat rychle, abychom se zas nedostali do energetické závislosti na někom,“ řekl premiér.

Reklama

Dukovany

Eurokomisaři povolili Česku veřejnou podporu pro stavbu nového reaktoru v Dukovanech

Česká republika získala od Evropské komise (EK) povolení pro veřejnou finanční podporu na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech.

Přečíst článek

Záporožská jaderná elektrárna

Energetické lekce z války: Ukrajinci našlapují mezi ozvěnami Černobylu a vyhlídkami obnovy

Celý svět prakticky v přímém přenosu každý den sleduje oběti ruského bombardování na Ukrajině, kterým bylo možné aspoň částečně zabránit včasnými dodávkami zbraní ze Západu. Posílení systémů protivzdušné obrany bezpochyby pomůže v přímém boji proti Putinově agresi, ta ale v posledních měsících napáchala obrovské škody v ukrajinském týlu. Tamní energetika se bude vzpamatovávat hůře než loni a podle některých pozorovatelů to může být klíčový faktor celkového ruského úspěchu, zaznívá v analýze Jana Žižky, editora webu Export.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dosluhující jaderná elektrárna RWE Emsland v Lingenu v Německu.

Vypnutím německých jaderných elektráren se do vzduchu dostane více CO2, uvádí studie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme