Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Teroristický čin podporovaný Západem“. Severokorejci odsoudili ukrajinský vpád do Ruska

Severokorejský vůdce Kim Čong-un
ČTK
 ČTK

Severní Korea odsuzuje ukrajinskou ofenzivu na ruském území jako teroristický čin a invazi podporovanou Spojenými státy a Západem, uvedla oficiální severokorejská agentura KCNA. Protiruská politika Spojených států podle ní přivádí svět na pokraj třetí světové války.

Reklama

Severní Korea zdůraznila, že Pchjongjang bude vždy stát na straně Moskvy, protože chce chránit suverenitu Ruska a podporovat mezinárodní spravedlnost. Zpráva severokorejské agentury také uvádí, že Spojené státy předaly ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému „astronomické“ množství smrtících zbraní.

„Rozhodně odsuzujeme ozbrojený útok Zelenského loutkového režimu na ruské území za řízení a podpory Spojených států a Západu jakožto neodpustitelný akt agrese a teroru,“ uvedlo podle KCNA v příslušném prohlášení severokorejské ministerstvo zahraničí.

FOTOGALERIE: Návštěva Vladimira Putina v KLDR

Reklama

Ukrajinské síly zahájily překvapivý útok v Kurské oblasti 6. srpna. Dobyly území o rozloze přes 1000 kilometrů čtverečních a desítky obcí včetně okresního města Sudža. Podle odhadů se zmocnily i stovek zajatců. I přes útok ukrajinských sil v Kurské oblasti ruské síly neustávají v tlaku na východě Ukrajiny, kde pozvolna postupují k Pokrovsku a Torecku.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un tento týden v děkovném dopise ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi potvrdil závazek své země, že bude nadále prohlubovat spolupráci s Ruskem.

Kim a Putin se v červnu setkali podruhé za necelý rok v Pchjongjangu, kde podepsali smlouvu o „komplexním strategickém partnerství“, zahrnující také dohodu o vzájemné obraně v případě napadení. Stalo se tak v době, kdy Jižní Korea, Ukrajina či Spojené státy KLDR obviňují, že pomáhá Rusku ve válce proti Ukrajině dodávkami balistických raket a dělostřeleckých granátů výměnou za ruskou hospodářskou a vojenskou pomoc.

Ruský prezident Vladimir Putin

Kreml: Putinovy návrhy mohou okamžitě ukončit válku, Západ se ale ani nepokusil „vniknout do podstaty“

Nedávné návrhy ruského prezidenta Vladimira Putina na dosažení míru na Ukrajině mohou zastavit boje téměř okamžitě. Podle agentury TASS to uvedl poradce hlavy ruského státu Jurij Ušakov. Kyjev i jeho západní spojenci plán, který mimo jiné předpokládá předání rozsáhlých území Rusku, již dříve jednoznačně odmítli.

Přečíst článek

Rusko a KLDR si slíbily bezodkladnou vojenskou pomoc ve válce

OBRAZEM: Dohoda o spolupráci ve válce i projížďka autem. Putin v KLDR způsobil poprask

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil poprvé od července 2000 Severní Koreu. Se svým protějškem Kim Čong-unem podepsal dohodu o spolupráci, ale také se projeli autem. Oba státníci společně shlédli například i vojenskou přehlídku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme