Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tlak na Moskvu i Kyjev. Donald Trump přichází s plánem na ukončení války

Donald Trump
ČTK
 ČTK

Plán dvojice důležitých poradců Donalda Trumpa na ukončení bojů na Ukrajině počítá s vytvořením tlaku na Kyjev i na Moskvu. Ukrajinu by Washington varoval, že další americké zbraně dostane, jen když přistoupí na mírové rozhovory. Rusko zase, že pokud odmítne vyjednávat, zvýší USA svou podporu napadené zemi, uvedla agentura Reuters.

Reklama

„Řekneme Ukrajincům: 'Musíte zasednout k jednacímu stolu, a pokud k němu nezasednete, podpora ze strany Spojených států vyschne,'“ vylíčil jeden z poradců, generálporučík ve výslužbě Keith Kellogg. „A řekneme (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi: 'Musíte zasednout k jednacímu stolu, a pokud k němu nezasednete, pak dáme Ukrajincům vše, co potřebují, aby vás zabili na bojišti'.“

Za plánem, který počítá také s odložením členství Ukrajiny v NATO na neurčito, stojí vedle Kellogga i bývalý zaměstnanec americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Fred Fleitz. Oba patřili mezi prezidentovi bezpečnostní poradce v Trumpově prvním funkčním období v Bílém domě.

BYD Seagull

Lukáš Kovanda: Cla na čínská elektroauta možná nebudou. Karty se obracejí

Je stále pravděpodobnější, že Evropská unie sníží, nebo vůbec nezavede dodatečná cla na čínská elektroauta. Čína totiž nově nabízí ústupek, z něhož by těžily zejména německé automobilky. Německému vicekancléři Robertu Habeckovi, který je na návštěvě Pekingu, dal nabídku čínský ministr obchodu Wang Wen-tchao.

Přečíst článek

Reklama

Fleitz uvedl, že by se v rámci jejich návrhu Ukrajina nemusela formálně vzdát části svého území ve prospěch Ruska, zároveň ale označil za nepravděpodobné, že by v nejbližší době získala zpět kontrolu nad celým svým územím.

Opotřebovací válka

„Obáváme se, že se z toho stala opotřebovací válka, která zabije celou generaci mladých mužů,“ podotkl Fleitz. Pro trvalý mír na Ukrajině by podle dvojice poradců byly nutné bezpečnostní záruky pro tuto východoevropskou zemi, jejichž zásadní součástí by podle Fleitze bylo i „vyzbrojení Ukrajiny po zuby“.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump: Zelenský je nejlepší prodejce všech dob, opět odešel s miliardami dolarů

Americký exprezident Donald Trump si postěžoval, že žádosti Ukrajiny o podporu Spojených států „neberou konce“, a uvedl, že v případě jeho znovuzvolení by byla záležitost rychle „urovnaná“. Podle Trumpa se „to musí zastavit“, z jeho slov ovšem nebylo zcela jasné, zda lídr Republikánské strany odkazoval na americkou pomoc nebo celou ruskou agresi.

Přečíst článek

Svůj plán osmasedmdesátiletému politikovi, který má šanci stát se podruhé americkým prezidentem, už představili a Trumpovi se podle jejich slov zamlouval. Trumpův mluvčí Steven Cheung ale poznamenal, že za oficiální by měla být považována pouze prohlášení Trumpa nebo pověřených členů jeho kampaně.

I tak je podle Reuters strategie Kellogga a Fleitze zatím nejjasnějším plánem poradců Trumpa, který tvrdí, že válku na Ukrajině rychle ukončí, pokud v listopadových volbách porazí stávající hlavu státu Joea Bidena. Návrh, který počítá s příměřím vycházejícím ze současné frontové linie, by podle agentury znamenal dramatický posun v postoji Spojených států k válce a čelil by odporu evropských spojenců USA i části Trumpových republikánů.

Kyjev se dosud k plánu nevyjádřil. Moskva uvedla, že zatím nezná jeho přesné podrobnosti, ale každý návrh podle ní musí vzít v úvahu realitu na bojišti. Bidenova kampaň prohlásila, že Trump nemá zájem postavit se Putinovi a bojovat za demokracii.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme