Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Třaskavá návštěva. Orbán poprvé od začátku války dorazil na Ukrajinu

Maďarský premiér Viktor Orbán a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský
ČTK
 ČTK

Maďarský premiér Viktor Orbán - poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v roce 2022 - přicestoval do Kyjeva. V ukrajinské metropoli má jednat s prezidentem Volodymyrem Zelenským o šancích na uzavření míru a o aktuálních problémech v maďarsko-ukrajinských vztazích, oznámila agentura Reuters s odvoláním na mluvčího šéfa maďarské vlády Bertalana Havasiho.

Reklama

Návštěva se koná den poté, co se Maďarsko ujalo půlročního předsednictví v Radě Evropské unie. To sice dává Budapešti jen malou reálnou moc, umožňuje jí ale ovlivňovat unijní agendu. Maďarsko bylo poslední dobou terčem kritiky kvůli blokování, zpožďování či rozmělňování téměř veškeré pomoci určené Ukrajině, na které se ostatní členské státy shodly.

Orbán viní Kyjev z diskriminace maďarské menšiny v Zakarpatí a i tímto tvrzením ospravedlňuje své odmítnutí poskytnout Ukrajině zbraně nebo povolit jejich převoz přes společnou hranici.

FOTOGALERIE: Jak vypadala návštěva čínského prezidenta v Budapešti?

Reklama

Podle deníku Ukrajinska pravda maďarský premiér po příjezdu do ukrajinského hlavního města nejprve zamířil na maďarské velvyslanectví. Setkání se Zelenským a dalšími ukrajinskými činiteli by se mělo uskutečnit ještě dnes.

Orbánova návštěva přichází v době, kdy se maďarský premiér snaží získat členy do nové aliance evropských nacionalistických stran Patrioti pro Evropu, která by se podle jeho představ měla stát největší pravicovou frakcí v Evropském parlamentu, připomněla agentura AP. Skupina, jejímž spoluzakladatelem je i české hnutí ANO, čelí kritice, že sdružuje strany vstřícné vůči Rusku.

Od ruského vpádu na ukrajinské území v únoru 2022 Orbán Ukrajinu ještě nenavštívil. Zároveň patří k několika málo západním lídrům, kteří se od invaze setkali s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle listu Ukrajinska pravda byl Orbán v Kyjevě naposledy v roce 2012, tehdy jednal s proruským exprezidentem Viktorem Janukovyčem.

Se Zelenským hovořil Orbán před několika dny na summitu EU v Bruselu. Ukrajinský prezident na vrcholné schůzce vyzval lídry všech zemí EU, aby dále zvýšili vojenskou pomoc Ukrajině, která se brání ruské agresi.

Donald Trump

Tlak na Moskvu i Kyjev. Donald Trump přichází s plánem na ukončení války

Plán dvojice důležitých poradců Donalda Trumpa na ukončení bojů na Ukrajině počítá s vytvořením tlaku na Kyjev i na Moskvu. Ukrajinu by Washington varoval, že další americké zbraně dostane, jen když přistoupí na mírové rozhovory. Rusko zase, že pokud odmítne vyjednávat, zvýší USA svou podporu napadené zemi, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Šéf Ligy Matteo Salvini

K frakci založené Orbánem a Babišem se chystá přidat Salviniho italská Liga

K připravované frakci v Evropském parlamentu, jejíž vznik ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán i český expremiér Andrej Babiš, se připojí italská Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini. Píše to italský tisk. Salvini vznik nové skupiny uvítal na sociálních sítích. Vznikající frakce zatím nesplňuje podmínku, že musí sdružovat europoslance ze sedmi zemí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Maďarský prezident Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin

Orbán jednal v Moskvě s Putinem. Probírali jsme možnosti urovnání války, uvedl ruský prezident

Přečíst článek
Viktor Orbán

Přípravy na velkou schůzku. Orbán by se měl „v blízké budoucnosti“ potkat se Zelenským

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme