Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump naštval skupinu ABBA. Přestaňte hrát naše písně v kampani, zní od Švédů

Donald Trump
ČTK
 ČTK

Švédská popová skupina ABBA požádala republikánského prezidentského kandidáta a bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, aby přestal přehrávat její písně na svých předvolebních akcích. Trumpův tým naopak tvrdí, že potřebnou licenci získal. Informuje o tom agentura AP, která zároveň připomíná, že s podobnými stížnostmi v minulosti přišla řada známých muzikantů, včetně Bruce Springsteena či Beyoncé.

Reklama

„ABBA nedávno zjistila, že její hudba a videa byla neoprávněně použita na Trumpově akci,“ sdělila AP skupina, která dala vzniknout hitům Waterloo,The Winner Takes It All či Money, Money, Money. Upřesnila, že se o věci dozvěděla prostřednictvím videí z Trumpových předvolebních akcí, která kolují na internetu. „V důsledku toho ABBA a její zástupce neprodleně požádali o odstranění a smazání takového obsahu. Žádnou žádost jsme neobdrželi, proto nebylo uděleno žádné povolení ani licence,“ uvedla skupina.

Mluvčí Trumpová týmu uvedl, že kampaň obdržela příslušnou licenci. „Kampaň měla licenci k přehrávání hudby od ABBA na základě naší dohody s BMI a ASCAP,“ řekl mluvčí agentuře AP.

Kampaně podle agentury nepotřebují výslovné svolení umělce k přehrávání jeho písní na shromážděních, pokud politická organizace nebo místo konání shromáždění získaly takzvanou obecnou licenci od organizací ASCAP a BMI, které vybírají licenční poplatky ve prospěch hudebních skladatelů a vlastníků autorských práv.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin míří do Mongolska, kde může být zatčen. Obavy nemáme, tvrdí Kreml

Kreml se neobává, že by ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi hrozilo zatčení při nadcházející návštěvě Mongolska. Podle agentury AFP to řekl prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov. Středoasijská země je členem Mezinárodního trestního soudu (ICC), který na Putina vydal loni zatykač v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Přečíst článek

Reklama

Stížnosti i od dalších interpretů

ABBA se připojila k dlouhému seznamu interpretů, kteří nechtějí, aby Trump používal jejich písně. Před volbami v roce 2020 se takto vyjádřili například Bruce Springsteen, Rihanna, Phil Collins, Pharrell, John Fogerty, Neil Young, Eddy Grant, Panic! at the Disco, R.E.M. a Guns N' Roses.

Letos zpěvačka Céline Dionová požádala Trumpovu kampaň, aby přestala používat píseň „My Heart Will Go On“, a Beyoncé Trumpovi zakázala použít píseň „Freedom“ v předvolebním spotu. V roce 2016 také Adele požádala Trumpa, aby přestal na svých shromážděních přehrávat její písně.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme