Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump začíná žadonit o pozornost, píše BBC. Ve zpravodajství dominují demokraté

Trump bojuje o pozornost, zatímco demokraté dominují zpravodajství
ČTK
 ČTK

Donald Trump ve čtvrtek vstoupil do místnosti plné novinářů, kteří se shromáždili v jeho sídle Mar-a-Lago na tiskové konferenci. Nevypadal zrovna šťastně. Jeho vystoupení přišlo po týdnu, kdy Kamala Harrisová a její nový kandidát Tim Walz dominovali pozornosti médií, shrábli miliony dolarů a těšili se nárůstu preferencí v průzkumech. Trumpova mediální akce se zdála být spíše pokusem získat zpět pozornost než oznámit něco nového, napsal dnes server BBC News.

Reklama

Součástí akce přesto bylo i několik novinek. Trump oznámil souhlas s tím, že se 10. září zúčastní televizní předvolební debaty s viceprezidentkou Harrisovou. Stanice ABC News, která debatu pořádá, potvrdila, že s účastí souhlasila i Harrisová. Trump rovněž uvedl, že by rád uspořádal další dvě debaty. Od týmu Harrisové zatím nejsou žádné informace o tom, zda tyto dodatečné klání přijala.

V průběhu hodinové akce Trump zodpověděl desítky otázek a Harrisovou pokáral za to, že od svého nástupu do čela kandidátky neodpovídá na dotazy novinářů.

Velká část akce však byla věnována Trumpovým starým oblíbeným tématům. Hovořil o průzkumech veřejného mínění, nespravedlivých médiích, neutěšeném stavu země a, ano, o velikosti svých davů (dokonce je přirovnal k davům vůdce boje za občanská práva Martina Luthera Kinga).

Guvernér Minnesoty Tim Walz

Kdo je viceprezidentský kandidát Tim Walz? Zkušený guvernér i „tatík ze středozápadu“

Kamale Harrisové bude v prezidentských volbách krýt záda šedesátiletý Tim Walz, úspěšný progresivní guvernér z Minnesoty, který umí porážet republikány v jejich prostředí.

Přečíst článek

Reklama

„Nechte si vyšetřit hlavu“

Jedním ze způsobů, jak Trump získává pozornost, historicky je říkat kontroverzní věci. A něco z toho se objevilo i této tiskové konferenci. Naznačil, že Amerika je na pokraji světové války, a řekl, že židovští Američané, kteří podporují viceprezidentku Harrisovou, by si měli „nechat vyšetřit hlavu“.

Nedostatek na něj zaměřené pozornosti je pro Trumpa neobvyklý. Bývalý prezident není zvyklý o ni bojovat, zejména v tomto volebním cyklu. Bidenova kampaň s radostí nechala Trumpa dominovat zprávám v domnění, že čím více se bude závod týkat bývalého prezidenta, tím lépe pro toho současného. Bidenův tým chtěl mít Trumpa v popředí zájmu.

Ale otřesy na straně demokratů byly dramatické a pozoruhodné a vytlačily Trumpa z předních stránek. Aby to měl republikánský kandidát těžší, většina zpráv o nečekaném vzestupu Harrisové jako nové demokratické kandidátky byla pozitivní. Strategie demokratů se tedy obrátila.

Mediální pozornost pro demokraty

Právě teď si demokraté užívají mediální pozornosti. Harrisová chce, aby se tento závod týkal jí. A vzhledem k politickému dramatu demokratů jí tisk rád vyhověl. Proto ta tisková konference v Mar-a-Lago, která vlastně nepřinesla nic moc nového, píše BBC.

Kamala Harrisová

Špatné zprávy pro Trumpa? Zvítězí Kamala, otáčejí bookmakeři

Donald Trump byl od jara jasným favoritem bookmakerů sázkových kanceláří. To se teď obrací, Harrisová vede.

Přečíst článek

Trump možná udělá lépe, když se bude řídit radou Marca Lottera, republikánského stratéga, který vedl komunikační strategii jeho kampaně pro rok 2020. Ten napsal, že způsob, jak by měl bývalý prezident získat zpět pozornost, je zůstat soustředěný.

Něco z toho na tiskové konferenci zaznělo. Trump opakovaně označil Harrisovou za „extrémní“ a „liberální“. Vyzdvihoval také své vlastní výsledky v oblasti ekonomiky a hranic. Ale útoky se spíše ztrácely v jeho stížnostech na velikost davů a způsob, jak se o nich píše, a dokonce naznačoval, že na kampani Harrisové může být něco protiústavního.

A pak už byl konec. A jako na důkaz, během několika minut poté, co Trump odešel z pódia, přesunuly kamery kabelových televizí své objektivy z Floridy do Michiganu, kde Harrisová a Walz pořádali setkání s odboráři. Opět nastal čas pro novinářské pokrývání demokratů.

Reklama

Související

Koho budou volit v Silicon Valley? Harrisová znovu získává podporu technologického sektoru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme