Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump: Zelenský je nejlepší prodejce všech dob, opět odešel s miliardami dolarů

Bývalý americký prezident Donald Trump
ČTK
 ČTK

Americký exprezident Donald Trump si postěžoval, že žádosti Ukrajiny o podporu Spojených států „neberou konce“, a uvedl, že v případě jeho znovuzvolení by byla záležitost rychle „urovnaná“. Podle Trumpa se „to musí zastavit“, z jeho slov ovšem nebylo zcela jasné, zda lídr Republikánské strany odkazoval na americkou pomoc nebo celou ruskou agresi.

Reklama

Některá média včetně webu Politico ovšem jeho slova interpretovala jako výhrůžku ohledně zastavení podpory Kyjevu. Mnozí republikánští členové Kongresu odmítají vyčleňování dalších peněz na tento účel, zatímco Trump v kampani za znovuzvolení své stanovisko veřejně nedává jasně najevo. Podle nedávné zprávy listu The Washington Post v zákulisí vyjádřil ochotu tlačit na Kyjev, aby se vzdal části ukrajinského území.

O podpoře Ukrajiny Trump v noci mluvil na konferenci pravicového spolku Turning Point USA v Michiganu. Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v projevu označil za „nejlepšího prodejce všech dob“. Odkazoval při tom na zhruba 60 miliard dolarů (kolem 1,4 bilionu korun), které Kongres na jaře uvolnil na podporu Ukrajiny a dalších spojenců USA.

Nebere to konce

„Zrovna před čtyřmi dny odešel se 60 miliardami. A přijde domů a oznámí, že potřebuje dalších 60 miliard. Nebere to konce, nebere to konce,“ řekl Trump. „Budu to mít urovnané ještě než se dostanu do Bílého domu jako zvolený prezident. Musí se to zastavit,“ pokračoval za jásotu publika.

Reklama

Trump, který má jistou nominaci Republikánské strany do listopadových prezidentských voleb, často vyhlašuje, že by v případě druhého volebního vítězství velmi rychle válku Ruska proti Ukrajině ukončil. Už ale nespecifikuje, jak toho chce dosáhnout. Zároveň neustále tvrdí, že kdyby nebyl prezidentem USA Joe Biden, Rusko by Ukrajinu v roce 2022 vůbec nenapadlo.

Trump se za necelých pět měsíců v souboji o Bílý dům s největší pravděpodobností znovu utká s Bidenem. Podle průzkumů veřejného mínění je stále mírným favoritem voleb.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: O míru můžeme jednat, až Ukrajina splní naše podmínky

Ruský prezident Vladimir Putin podle agentury TASS označil stažení ukrajinských vojáků z východu a jihu Ukrajiny za podmínku pro rozhovory s Kyjevem. Ukrajinské jednotky podle šéfa Kremlu musí opustit Doněckou, Luhanskou, Chersonskou i Záporožskou oblast, tedy regiony, které Rusko částečně okupuje. Jakmile to Kyjev učiní a zaváže se nevstoupit do NATO, Moskva přeruší palbu a bude připravena k jednání, cituje TASS ruského vůdce.

Přečíst článek

Mariupol, evakuace civilistů

Páchali Rusové v Mariupolu válečné zločiny? Použili hladovění civilistů jako vojenskou taktiku

Ruské invazní síly používaly během 85 dní trvajícího obléhání ukrajinského města Mariupol v roce 2022 jako vojenskou taktiku hladovění civilistů. Uvedla to podle agentury Reuters organizace specializující se na humanitární právo Global Rights Compliance ve své zprávě.

Přečíst článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Stanislav Šulc: Ruské peníze Ukrajině? Kontroverzní krok ovlivní cenu zlata

Lídři nejbohatších států se rozhodli, že využijí částečně ruské peníze na pomoc Ukrajině. Do napadené země mají plynout mimo jiné úroky ze zmražených aktiv ležících na účtech mimo Rusko. Ukrajina je přitom získá ve formě půjčky. Jde o bezprecedentní krok, jehož dlouhodobé dopady nikdo nezná a ani neřeší. Téměř jistě ale budou mít vliv na cenu zlata.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme