Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

U voličů stále vede hnutí ANO, do Sněmovny by se nedostala TOP 09

Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová na tiskové konferenci TOP 09
ČTK
 ČTK

Volby by v srpnu s převahou vyhrálo hnutí ANO se ziskem 32,5 procenta hlasů. Následovala by ODS s 13 procenty a SPD s 11 procenty. Do Sněmovny by se dostalo pět stran, vládní TOP 09 by zůstala mimo. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median.

Reklama

Ve srovnání s červencem by si opoziční ANO pohoršilo o půl procentního bodu, ODS pak o jeden procentní bod. Naopak opoziční SPD si polepšila o tři procentní body a poskočila z páté na třetí příčku. Polepšili si i Piráti a STAN, kteří by v srpnu získali shodně 9,5 procenta hlasů.

Do dolní komory by se nedostala vládní TOP 09 se 4,5 procenta hlasů ani Přísaha, která v červencovém modelu měla pětiprocentní zisk a nyní by obdržela 3,5 procenta hlasů. Mimo by zůstali i vládní lidovci, kteří by měli podporu 3,5 procenta voličů. Stejného výsledku v modelu dosáhli i komunisté. Sociální demokraty by volily dvě procenta voličů, stejně jako stranu PRO 2022 a Zelené.

ANO má nejjistější voličskou základnu

„Nejjistější voličskou základnu má hnutí ANO. Tři čtvrtiny (76 procent) voličů ANO si jsou jisti svou účastí u voleb a nezvažují jinou stranu. Rozhodnuté voliče má také ODS, SPD či Piráti. Více než polovina voličů ODS i SPD se k volbám chystají a jinou stranu nezvažují,“ uvedl Median.

Strany nynější vládní koalice by měly podle Medianu v součtu podporu 40 procent voličů a získaly by 84 poslaneckých křesel. Zisk ale nezohledňuje to, pokud by strany kandidovaly v koalicích jako v minulých sněmovních volbách. ANO by si připsalo 86 mandátů a SPD 30.

Reklama

Voleb by se zúčastnilo 59,5 procenta lidí a ochota přijít k volbám od minulého průzkumu opět poklesla. Určitě by v volbách nepřišlo 31 dotázaných. V posledních sněmovních volbách v říjnu 2021 byla účast 65,43 procenta.

Průzkum se uskutečnil od 1. do 31. srpna a zúčastnilo se ho 1011 dospělých respondentů.

Česko – země příslibů. Zvlášť mistři jsou ministři

„Zadlužili jsme vás. A zadlužíme vás i v krajích!“, slibuje ODS. Jasně, že to tak nemyslí. To si jen v kampani před krajskými a senátními volbami bere do úst hnutí ANO. Na Facebooku k tomu patří Babiš, na Instagramu Schillerová. Fakticky ani občanští demokraté, natož potom Spolu nic takového slibovat nemusejí. Mají jiné starosti, a když už slibují, tak ve velkém.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Bartoš na grilu? Jsem nevinný, chyby dělají ti druzí

Je to jako na běžícím páse. Sejde se sto šedesát dva poslanců, a jedou jako fretky. Aleš Juchelka (ANO) jako předsedající čte jeden návrh poslanců za druhým a nechává hlasovat. Vše, co chce opozice, je zamítnuto. Koalice nic nenavrhuje, protože proč by to dělala. Ta si prosadí svou, kdy se jí zlíbí. Takže setkání poslanců jsou nejdřív desítky zamítnutých poslaneckých návrhů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme