Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinci evakuují z Pokrovsku kvůli blížícím se Rusům rodiny s dětmi

Ukrajinci evakuují z Pokrovsku kvůli blížícím se Rusům rodiny s dětmi
Profimedia
 ČTK

Obyvatelé východoukrajinského města Pokrovsk mají týden, nanejvýš dva, na evakuaci. Napsala to ukrajinská verze Rádia Svoboda s odvoláním na šéfa tamní městské správy Serhije Dobrjaka. K městu se tlačí ruská invazní vojska, která byla minulý týden podle místních úřadů už asi jen deset kilometrů od něj. Z Pokrovsku kvůli tomu odchází stále více lidí, denně ho opouští 500 až 600 obyvatel.

Reklama

Úřady dnes vyhlásily povinnou evakuaci dětí a jejich příbuzných z města i okolí. „K dnešku vše v Pokrovsku funguje, všechny služby... Tedy voda, elektřina, plyn, veřejná doprava, obchody, trhy, banky, soud... Zatím vše funguje. Ale chápeme, že během týdne se (služby) postupně utlumí,” řekl Dobrjak. Úřady zároveň vyzývaly obyvatele, aby odešli do bezpečnějších míst Ukrajiny, dokud to jde ještě relativně v klidu.

Pro děti a jejich příbuzné z Pokrovsku a okolí dnes úřady Doněcké oblasti nařídily kvůli postupu nepřátelských vojsk povinnou evakuaci směrem k městu, napsal server RBK-Ukrajina s odvoláním na šéfa správy regionu Vadyma Filaškina. Ten na platformě Telegram napsal, že ve městě a okolí zůstává na 53 000 lidí včetně asi 4000 dětí. Ke konci června jich tam žilo kolem 60 000, uvedl Dobrjak.

Na Pokrovsk směřuje hlavní nápor nynější ruské ofenzívy v Doněcké oblasti. Ukrajinský generální štáb ráno hlásil 145 bojových střetů na frontové linii za uplynulý den, jen ve směru na Pokrovsk jich bylo podle něj 45. Dalších 24 střetů se podle Kyjeva odehrálo v okolí Torecku, který leží asi pět desítek kilometrů severovýchodně od Pokrovska a je dalším místem, kde se Rusové tlačí.

Cílem operace v ruské Kurské oblasti je vytvořit nárazníkovou zónu

Cílem vpádu ukrajinských vojsk do ruské Kurské oblasti je vytvořit tam nárazníkovou zónu, aby ruské síly nemohly přes hranici útočit na Ukrajinu. Ve svém večerním projevu to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP tak poprvé jasně stanovil cíl operace, kterou ukrajinské síly zahájily 6. srpna.

Přečíst článek

Reklama

Opotřebovávací válka

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se invazní síly v posledním půl roce zmocňovaly přibližně dvou kilometrů čtverečních denně ve směru na Pokrovsk. Tamní ofenzíva je podle ISW charakteristická pro ruský boj na Ukrajině, který obnáší poziční válku a postupné plíživé pokroky ve snaze vyhrát opotřebovávací válku. Rusové se tam soustředí na frontální útoky pěchoty od vsi ke vsi a místy strávili týdny snahou zmocnit se malých obcí, podotkl institut.

Pokrovsk je jednou z hlavních ukrajinských obranných pevností a klíčovým logistickým uzlem v Doněcké oblasti, píše AP. Jeho obsazení Rusy by ohrozilo obranné schopnosti Ukrajinců, jejich zásobovací trasy a přivedlo by Moskvu blíže k jejímu deklarovanému cíli dobýt celou Doněckou oblast.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko

Lukašenko reaguje na postup Ukrajinců v Rusku. K hranicím posílá třetinu své armády

Ukrajina rozmístila na své straně hranice s Běloruskem více než 120 tisíc vojáků a Bělorusko v reakci na to vyslalo k celé své hranici s Ukrajinou skoro třetinu své armády.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme