Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinská vláda se přesune do Česka. Fiala chce jednat o obnově země i munici

Český premiér Petr Fiala a ukrajinský premiér Denys Šmyhal
ČTK
 ČTK

V Praze se v úterý uskuteční společné jednání české a ukrajinské vlády, oznámil úřad vlády. Naváže na zasedání, které se konalo koncem října 2022 v Kyjevě.

Reklama

Česko patří mezi podporovatele země, která přes dva roky čelí ruské vojenské invazi. Hlavním tématem schůzky budou obranná spolupráce, migrace, spolupráce v energetice či podpora českého exportu a zapojení českých firem do obnovy Ukrajiny. Uskuteční se také bilaterální jednání jednotlivých ministrů. Ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala odpoledne na Hradě přijme také prezident Petr Pavel, po setkání se však neplánuje mediální výstup.

Čeští ministři v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) jednali v Kyjevě s ukrajinskou vládou a prezidentem Volodymyrem Zelenským předloni 31. října. Cesta měla mimo jiné podpořit ukrajinské ambice vstoupit do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Členové obou kabinetů jednali také o poválečné obnově Ukrajiny.

Fiala navštívil Kyjev i předloni v březnu, krátce po začátku ruské invaze. Letos koncem května přijal v Praze ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala, hovořili o vojenské pomoci Ukrajině, obranné spolupráci či rozvoji ekonomických vztahů. Šmyhal tehdy dorazil do Prahy na pracovní večeři v Kramářově vile, na které s Fialou a dalšími evropskými státníky řešili bezpečnostní otázky.

Přibližně 44 procent Ukrajinců je připraveno na jednání s Ruskem

Průzkum: S Ruskem by jednala téměř polovina Ukrajinců. Věří, že jej mohou porazit na bojišti

Přibližně 44 procent Ukrajinců je připraveno na jednání s Ruskem, ale drtivá většina odmítá ruské podmínky, uvedl server BBC News o výsledcích průzkumu, který minulý měsíc podniklo Razumkovovo středisko na zakázku portálu zn.ua. Proti rozhovorům s Ruskem se staví 35 procent dotázaných.

Přečíst článek

Reklama

Jednání bez ANO

„Premiéři se na jednání dohodli při návštěvě premiéra Šmyhala v květnu v Praze. Bezpečnostní opatření jsou adekvátní situaci,“ sdělil poradce předsedy vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar na dotaz, jak dlouho akci kabinety připravují a jaká ji budou doprovázet bezpečnostní opatření. Na české straně se jednání zúčastní ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), ministr dopravy Martin Kupka (ODS), ministr školství Mikuláš Bek (STAN), ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek (TOP 09).

Kabinet začátkem července odtajnil materiál, podle kterého Česko poslalo od začátku ruské invaze do konce letošního května Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6,75 miliardy korun. Česko také spustilo iniciativu, ve které shání pro Ukrajinu dělostřeleckou munici v zemích mimo EU. Před časem dorazila na Ukrajinu první zásilka 50 tisíc kusů munice, aktuálním cílem je dodat na Ukrajinu do konce roku 500 tisíc kusů. V červenci a v srpnu by mělo do země podle prezidenta Petra Pavla dorazit po 50 tisíc kusech munice, od září do konce roku by to mělo být měsíčně 80 tisíc až 100 tisíc kusů. Dočasnou ochranu mělo v půlce června v Česku na 350 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Česká vláda pořádá pravidelná jednání také s polským kabinetem, v případě Slovenska letos v březnu konání mezivládních konzultací pozastavila kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky. Projevují se hlavně ve vztahu k Ukrajině. Několikrát odkládané mezivládní jednání s Izraelem bylo v plánu loni, těsně před vybraným termínem ale spáchalo rozsáhlý teroristický útok na Izrael hnutí Hamás a tamní kabinet cestu zrušil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Pokud Trump ví, jak ukončit válku, měl by nám to dnes říct

Pokud americký exprezident Donald Trump ví, jak rychle ukončit ruskou válku proti Ukrajině, měl by to nyní říct. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Přečíst článek

Český premiér Petr Fiala

První várka munice v rámci české iniciativy dorazila na Ukrajinu

Na Ukrajině bránící se ruské agresi už je dělostřelecká munice, kterou se podařilo nakoupit v mimounijních zemích díky české iniciativě. První zásilka před časem dorazila na Ukrajinu, uvedl dnes premiér Petr Fiala (ODS) na síti X k výsledku společného nákupu organizovaného Českem. O posunu informoval před setkáním s prezidentem Petrem Pavlem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Premiér České republiky Petr Fiala (ODS)

Petr Fiala jednou z osobností roku 2022 aneb Jak se z nudného profesůrka stal lídr Evropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme