Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Útok levice“. Část republikánů viní z atentátu na Trumpa média i Bidena

Atentát na Donalda Trumpa
ČTK
 ČTK

Představitelé americké Republikánské strany po útoku střelce na exprezidenta Donalda Trumpa volají po sjednocení Američanů a utlumení vyhrocené předvolební rétoriky, zároveň ale část z nich svaluje vinu za násilný čin na Trumpovy politické oponenty nebo média. Někteří jej bez důkazů označili za „útok levice“ nebo přímý důsledek slov prezidenta Joea Bidena.

Reklama

Sám Trump po střelbě, z níž vyvázl s lehkým zraněním, zdůraznil, že americká veřejnost by nyní měla ukázat jednotu. Ve své reakci se k němu připojil republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, který v televizních rozhovorech vyzval Američany, aby se k sobě chovali s úctou.

„Musíme v téhle zemi snížit napětí,“ řekl ve vysílání NBC News.

Republikáni viní Bidena

Jak uvedl deník The New York Times, současně mnozí Trumpovi podporovatelé „rychle svalovali vinu na liberály, zpravodajská média a na pana Bidena“, kterým připisovali rozdmýchávání nevraživosti vůči Trumpovi. Biden s Trumpem směřují k opětovnému listopadovému souboji o Bílý dům a v kampani na sebe neustále útočí. Biden republikána Trumpa označuje za hrozbu pro americkou demokracii, mimo jiné kvůli jeho neochotě uznat v roce 2020 porážku, zatímco Trump demokrata Bidena střídavě vykresluje jako despotického či senilního vůdce, který ničí Spojené státy.

Reklama

Republikáni včetně Johnsona ve světle útoku upozorňují na několik dní staré Bidenovo vyjádření při setkání se sponzory jeho kampaně, kde prezident uvedl, že „je načase vzít si Trumpa na mušku“. Jeho slova byla součástí interních polemik navazujících na červnovou předvolební debatu, přičemž Biden vyzýval, aby se pozornost posunula od jeho špatného výkonu na počínání Trumpa.

Někteří republikáni ale slova vykreslují jako Bidenovu výzvu k násilí. Kongresman Mike Collins prohlásil, že prezident by měl být stíhán za podněcování k atentátu.

Atentát na Donalda Trumpa

Střelec na Trumpa jednal sám. Jeho politické smýšlení neznáme, uvedla FBI

Střelec, který v sobotu zaútočil na amerického exprezidenta Donalda Trumpa, jednal sám, ukazují podle Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prvotní zjištění. Vyšetřovatelé novinářům sdělili, že zatím neznají politické smýšlení pachatele a nenašli žádná jeho výhrůžná sdělení. Zároveň agenti FBI uvedli, že pozorují po atentátu rozmach násilné politické rétoriky, informovala agentura AP.

Přečíst článek

Další zákonodárci v obecnější rovině připisovali útok levici nebo „levičákům“, jakkoli vyšetřovatelé motiv činu neoznámili a politické přesvědčení údajného pachatele nebylo jasné. „Ústřední premisa Bidenovy kampaně je, že prezident Donald Trump je autoritářský fašista, který musí být za každou cenu zastaven. Tato rétorika přímo vedla k pokusu o vraždu prezidenta Trumpa,“ uvedl senátor J. D. Vance, který je potenciálním Trumpovým kandidátem na viceprezidenta.

Biden v sobotu večer útok na svého soupeře odsoudil a vyjádřil úlevu nad tím, že Trumpův zdravotní stav nebyl vážný.

Reklama

Související

Americký prezident Joe Biden

Lukáš Kovanda: Pokus o atentát na Trumpa paradoxně pomáhá i Bidenovi a škodí „woke“ Harrisové

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme