Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V bojích u Charkova zemřel ruský opoziční aktivista

Ildar Dadin
ČTK
 ČTK

V bojích na straně Ukrajiny zemřel ruský opoziční aktivista Ildar Dadin. Informovala o tom agentura DPA, podle níž zahynul v oblasti ukrajinského Charkova. Kyjev zatím jeho smrt nepotvrdil. Jak přesně zemřel, není jasné.

Reklama

Dadin se v minulosti opakovaně stavěl proti režimu prezidenta Vladimira Putina, kvůli čemuž se dostal i do vězení, kde byl podle svých slov mučen. Několikrát mu také soudy vyměřily peněžitý trest. V červnu 2017 mu například moskevský soud uložil pokutu 20 tisíc rublů (tehdy asi 8000 korun) za čtení ruské ústavy na Rudém náměstí v ruské metropoli, pár měsíců předtím zase pokutu 15 tisíc rublů (přibližně 6000 korun) za účast na protestu u budovy ministerstva vnitra.

Na Ukrajinu Dadin podle serveru Ukrajinska pravda odešel začátkem roku 2023, aby vstoupil do její armády a podpořil obranu východoevropské země proti ruské agresi.

Ruský prezident Vladimir Putin

Mírová jednání se blíží. Válka na Ukrajině spěje do kulminačního bodu, tvrdí expert

Válka na Ukrajině podle Zdeňka Petráše z Univerzity obrany spěje do kulminačního bodu. Obě strany podle něj nyní jen hledají možnosti, jak získat výhody, s nimiž by mohly argumentovat při jednáních o ukončení konfliktu, řekl odborník.

Přečíst článek

Rusko znovu cvičí bývalé vojáky, aby je poslalo do boje

Rusové verbují do armády už i vysloužilé vojáky

Téměř dvě desítky let poté, co naposledy sloužil v ruské armádě, je Mara opět v uniformě. Bývalý řidič a dělník ve slévárně, který se představil svým volacím znakem, podepsal kontrakt s armádou v pondělí. A od pátku běhá po cvičišti, kde trénuje střelbu z útočné pušky a cvičí dobývání budov, píše agentura Reuters v reportáži z Rostovské oblasti na jihozápadě Ruska.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme