Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Varování Le Penové: Macron se pokouší o administrativní převrat

Marine Le Penová
ČTK
 ČTK

Francouzská vláda se před druhým kolem parlamentních voleb pokouší o administrativní převrat. Ve vysílání stanice France Inter to prohlásila Marine Le Penová, jedna z hlavních osobností krajně pravicové strany Národní sdružení (RN).

Reklama

Vládní tábor podle političky, jejíž RN jasně vyhrálo první kolo voleb, se chystá na středečním zasedání kabinetu nově obsadit několik významných pozic ve vedení policie a četnictva. Vláda si tím podle Le Penové chce udržet moc pro případ, že by RN získalo většinu v dolní parlamentní komoře.

„Prezident (Emmanuel Macron) plánuje zítra (ve středu - pozn. ČTK), tedy čtyři dny před druhým kolem voleb, jmenovat generálního ředitele policie, ačkoliv měl zůstat ve funkci až do konce olympijských her (v Paříži), ředitele četnictva a desítky prefektů a mnoho dalších lidí s cílem zabránit Jordanu Bardellovi reálně vládnout,“ uvedla Le Penová.

Šéf Ligy Matteo Salvini

K frakci založené Orbánem a Babišem se chystá přidat Salviniho italská Liga

K připravované frakci v Evropském parlamentu, jejíž vznik ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán i český expremiér Andrej Babiš, se připojí italská Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini. Píše to italský tisk. Salvini vznik nové skupiny uvítal na sociálních sítích. Vznikající frakce zatím nesplňuje podmínku, že musí sdružovat europoslance ze sedmi zemí.

Přečíst článek

Reklama

Le Penová také řekla, že její obavy se zakládají na průběhu zasedání vlády z minulého týdny, kdy kabinet vyměnil mimo jiné šéfa letectva. Politička doufá, že jde jen o zvěsti a že vláda rozsáhlé změny nakonec neuskuteční.

Četné nominace prefektů a změny ve vedení policie a četnictva se připravují už několik týdnů, upozorňuje AFP s tím, že tyto změny ve Francii vždy přicházejí v létě. Stejné je to i v případě velvyslanců. Podle Macronových spolupracovníků se na středu žádné nečekané či velké změny nechystají, píše AFP.

Národní sdružení se svými spojenci zvítězilo se ziskem 33 procent hlasů, následováno levicovým blokem Nová lidová fronta s 28 procenty. Macronův vládní tábor Spolu skončil s výrazným odstupem třetí se ziskem 21 procent. O složení parlamentu ale rozhodne až druhé kolo voleb, v němž levice a vládní tábor spolupracují ve snaze omezit vzestup nacionalistické strany.

Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získalo v prvním kole parlamentních voleb ve Francii přibližně 34 procent hlasů

Panika v Macronově táboře. Le Penová spěje k získání absolutní většiny

Francouzský premiér Gabriel Attal vyzval, aby lidé ve druhém kole parlamentních voleb nedali ani jeden hlas krajně pravicovému Národnímu sdružení (RN). To podle odhadů se zhruba 34 procenty vyhrálo první kolo. Mandát získalo už v prvním kole 75 poslanců. Velký podíl na tom má vysoká účast, která činila 66,71 procenta. Krajní pravice získala 37 mandátů, levicová koalice 32, vyplývá z údajů francouzského ministerstva vnitra.

Přečíst článek

Šéf RN Bardella už dříve uvedl, že nehodlá stanout v čele vlády, pokud jeho strana nezíská většinu v parlamentu. Le Penová dnes v rozhovoru s France Inter potvrdila, že RN nestojí o menšinovou vládu, protože by pak nemohla prosazovat svůj program.

„Nemůžeme přijmout vstup do vlády, pokud bychom nemohli konat,“ uvedla Le Penová. Menšinová vláda by podle ní byla „nejhorší zradou vůči voličům“.

Reklama

Související

Macronova cesta k úspěchu je úzká a klikatá

Karel Pučelík: Konkurence zprava i zleva. Macronova cesta k úspěchu je úzká a klikatá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme