Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vegetariáni se bouří. Burger bez masa jim možná zakážou

Veganská alternativa burger.
iStock
Petra Nehasilová
pej

Houbový řízek nebo květákový karbanátek zmizí co nevidět z jídelníčků tuzemských restaurací.

Reklama

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo plánovanou novelu vyhlášky o požadavcích na maso a masné výrobky. Ta označení jako burger, řízek, párek, klobása nebo steak zakazuje pro použití produktů bez masa. Dopad vyhlášky by pocítily i tradiční pokrmy jako bedlové řízky nebo květákové karbanátky, které by musely změnit název.

Vyhláška zatím vyvolává vlnu kritiky. Podle některých organizací by tvrdě zasáhla výrobce, prodejce i restaurace a způsobila značný zmatek mezi spotřebiteli. Například projekt Rostlinně ji označuje za šikanu a krok, který zvýhodňuje velký masný průmysl. „Názvy jasně říkají, co od jídla očekávat - jeho tvar, konzistenci a způsob přípravy. Bez nich bude orientace složitější,“ říká vedoucí projektu Rostlinně Lucie Roškotová. Novelu považuje za byrokratickou šikanu. Restauracím, která by názvy nadále používaly, hrozí pokuty.

Grilování - ilustrační foto

Biohacking: Vegetariánům a veganům chybí vitamin B3. Hrozí jim deprese

Vitamin B3 je pro tělo zcela zásadní a jeho nedostatek způsobuje několik nemocí i nárůst nebezpečí srdečních chorob, protože snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vyvážená strava zajišťuje dostatečný přísun této látky. Problémy však mohou mít například vegetariáni.

Přečíst článek

Novela zvýhodňuje masný průmysl

Opatření by se dotkla i tuzemeských výrobců, kteří by museli investovat do přejmenování a ztráceli by konkurenceschopnost, protože producenti ze zahraničí by mohli názvy používat dál. 

Reklama

Novelu vyhlášky kritizuje také Svaz obchodu a cestovního ruchu a přidává se k názoru, že nahrává podnikatelům v masném průmyslu a neslouží všem potravinářům k zjednodušení byrokracie, jak tvrdí ministerstvo zemědělství. Ředitelka pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu upozorňuje i na fakt, že vyhláška vytvoří zbytečné překážky pro české firmy vyrábějící rostlinné produkty.

„Zatímco zahraniční producenti budou moci pokračovat v nabídce rostlinných výrobků beze změn, čeští podnikatelé budou čelit vysokým a zcela zbytečným nákladům na přejmenování výrobků a rebranding. To nejen zvýší ceny pro spotřebitele, ale také ohrozí konkurenceschopnost českých firem na evropském trhu. Ministerstvo zemědělství by se mělo soustředit na podporu všech potravinářských odvětví, nikoli pouze na ochranu masného průmyslu,“ vysvětluje Nýdrle.

Veřejné připomínkové řízení novely končí 20. prosince a v platnost by měla novela vstoupit v červenci 2025.

Čtvrť Baščaršija je starým osmanským bazarem přímo uprostřed historického centra Sarajeva.

REPORTÁŽ: Balkán není jenom Chorvatsko. Bosna láká na skvělé jídlo i krásnou přírodu

Od všeho trochu nebo víc jsme našli během cest v Bosně a Hercegovině. Podívejte se na fotoreportáž z pětidenního cestování po zemi krásné přírody a kvalitní gastronomie.

Přečíst článek

Chlebíček v karlínském bistru Jana Paukerta

Chlebíček je český vynález. Znají ho turisté a pochutnávají si na něm i vegani

Francouzi mají amuse bouche, Britové sendvič a Češi chlebíček. Jak se změnil za 100 let? A dá se na něm vydělat?

Přečíst článek

Šéfkuchař Marcel Ihnačák v magazínu Newstream CLUB

Šéfkuchař Marcel Ihnačák: Souboj na talíři vyhrávají Češi

Pochází z Popradu a na Slovensku patří Marcel Ihnačák mezi nejznámější kuchaře. Snaží se tamní gastronomii vylepšit. Žije a podniká na jižní Moravě. „Česko je napřed před Slovenskem. Vždy o pár let bylo,“ říká šéfkuchař v rozhovoru pro nové číslo magazínu Newstream CLUB, které je věnováno Česko-Slovensku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Miluše Makó, šéfkuchařka Green Table

Pavel Maurer: Chefka Miluše Makó vaří bez masa. Ale pochutnají si u ní i zarytí milovníci steaků

Přečíst článek
Z prvního patra restaurace Lví dvůr je krásný výhled.

Na Hradě je nový podnik. Svíčková s výhledem na katedrálu je za rozumnou cenu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme