Vegetariáni se bouří. Burger bez masa jim možná zakážou
Houbový řízek nebo květákový karbanátek zmizí co nevidět z jídelníčků tuzemských restaurací.
Ministerstvo zemědělství zveřejnilo plánovanou novelu vyhlášky o požadavcích na maso a masné výrobky. Ta označení jako burger, řízek, párek, klobása nebo steak zakazuje pro použití produktů bez masa. Dopad vyhlášky by pocítily i tradiční pokrmy jako bedlové řízky nebo květákové karbanátky, které by musely změnit název.
Vyhláška zatím vyvolává vlnu kritiky. Podle některých organizací by tvrdě zasáhla výrobce, prodejce i restaurace a způsobila značný zmatek mezi spotřebiteli. Například projekt Rostlinně ji označuje za šikanu a krok, který zvýhodňuje velký masný průmysl. „Názvy jasně říkají, co od jídla očekávat - jeho tvar, konzistenci a způsob přípravy. Bez nich bude orientace složitější,“ říká vedoucí projektu Rostlinně Lucie Roškotová. Novelu považuje za byrokratickou šikanu. Restauracím, která by názvy nadále používaly, hrozí pokuty.
Vitamin B3 je pro tělo zcela zásadní a jeho nedostatek způsobuje několik nemocí i nárůst nebezpečí srdečních chorob, protože snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vyvážená strava zajišťuje dostatečný přísun této látky. Problémy však mohou mít například vegetariáni.Biohacking: Vegetariánům a veganům chybí vitamin B3. Hrozí jim deprese
Enjoy
Novela zvýhodňuje masný průmysl
Opatření by se dotkla i tuzemeských výrobců, kteří by museli investovat do přejmenování a ztráceli by konkurenceschopnost, protože producenti ze zahraničí by mohli názvy používat dál.
Novelu vyhlášky kritizuje také Svaz obchodu a cestovního ruchu a přidává se k názoru, že nahrává podnikatelům v masném průmyslu a neslouží všem potravinářům k zjednodušení byrokracie, jak tvrdí ministerstvo zemědělství. Ředitelka pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu upozorňuje i na fakt, že vyhláška vytvoří zbytečné překážky pro české firmy vyrábějící rostlinné produkty.
„Zatímco zahraniční producenti budou moci pokračovat v nabídce rostlinných výrobků beze změn, čeští podnikatelé budou čelit vysokým a zcela zbytečným nákladům na přejmenování výrobků a rebranding. To nejen zvýší ceny pro spotřebitele, ale také ohrozí konkurenceschopnost českých firem na evropském trhu. Ministerstvo zemědělství by se mělo soustředit na podporu všech potravinářských odvětví, nikoli pouze na ochranu masného průmyslu,“ vysvětluje Nýdrle.
Veřejné připomínkové řízení novely končí 20. prosince a v platnost by měla novela vstoupit v červenci 2025.
Od všeho trochu nebo víc jsme našli během cest v Bosně a Hercegovině. Podívejte se na fotoreportáž z pětidenního cestování po zemi krásné přírody a kvalitní gastronomie.REPORTÁŽ: Balkán není jenom Chorvatsko. Bosna láká na skvělé jídlo i krásnou přírodu
Enjoy
Francouzi mají amuse bouche, Britové sendvič a Češi chlebíček. Jak se změnil za 100 let? A dá se na něm vydělat?Chlebíček je český vynález. Znají ho turisté a pochutnávají si na něm i vegani
Enjoy
Pochází z Popradu a na Slovensku patří Marcel Ihnačák mezi nejznámější kuchaře. Snaží se tamní gastronomii vylepšit. Žije a podniká na jižní Moravě. „Česko je napřed před Slovenskem. Vždy o pár let bylo,“ říká šéfkuchař v rozhovoru pro nové číslo magazínu Newstream CLUB, které je věnováno Česko-Slovensku.Šéfkuchař Marcel Ihnačák: Souboj na talíři vyhrávají Češi
Leaders