Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Věřím, že důvěru občanů nezklamu, řekl Pellegrini před inaugurací prezidentem

Inaugurace Petera Pellegriniho do prezidentského úřadu proběhne dnes
Profimedia
 ČTK

Čeká mě nejdůležitější chvíle mého dosavadního života, věřím, že důvěru nezklamu, napsal nastupující slovenský prezident Peter Pellegrini krátce před sobotní inaugurací hlavou státu.

Reklama

Šestým prezidentem Slovenska v jeho novodobé historii se stane v poledne složením slibu na slavnostní schůzi sněmovny. Bratislavský dopravní podnik a policie upozornily na dopravní omezení v centru slovenské metropole i na jiných místech.

„Jsem vděčný za nesmírně silný mandát, který jsem díky důvěře vás, občanů Slovenské republiky, v dubnových volbách dostal. Hluboce si vážím vaší důvěry a věřím, že ji nezklamu,“ uvedl Pellegrini.

Odkaz atentátu na Fica

Bývalý slovenský premiér a předseda parlamentu se stane pátým prezidentem země, kterého od vzniku samostatného Slovenska v roce 1993 zvolili do úřadu přímo občané. Pouze první hlava slovenského státu v jeho novodobé historii, Michal Kováč, byl do vrcholné politické funkce zvolen sněmovnou.

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok už dříve řekl, že zvýšená bezpečnostní opatření, která jsou na Slovensku reakcí na květnový atentát na premiéra Roberta Fica, budou platit nejméně do nástupu nového prezidenta.

Reklama

Bratislavský městský dopravní podnik a policie upozornily na dopravní omezení nejen v centru města, kde je tradičně naplánována hlavní část inauguračního programu. S omezeními musejí občané počítat i v jiných částech Bratislavy, a to v souvislosti s přesuny prezidentské kolony.

Peter Pellegrini

Kovanda: Pellegrini investory neděsí. Slovensko si půjčuje výhodněji než za Čaputové

Slovensko uspořádalo první aukci dluhopisů po zvolení Petera Pellegriniho prezidentem. Od mezinárodních investorů si napůjčovalo celkem 681,5 milionu eur, tedy zhruba 17,3 miliardy korun. Přitom celková poptávka investorů byla ještě o více než 500 milionů eur vyšší. Aukce tak dopadla úspěšněji, než se čekalo.

Přečíst článek

Peter Pellegrini jako nový slovenský prezident navštíví Česko

Pellegrini tradici neporuší a navštíví Prahu. Těším se na Pavla, uvedl

Peter Pellegrini jako nový slovenský prezident navštíví Česko při své první zahraniční cestě ve vrcholné funkci 26. června, řekl to agentuře TASR. Pellegrini se prezidentského úřadu ujme tuto sobotu. Ve středu přijela na dvoudenní rozlučkovou návštěvu ČR dosluhující hlava slovenského státu Zuzana Čaputová. Pellegrini řekl, že se těší na setkání s českým prezidentem Petrem Pavlem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministryně kultury Martina Šimkovičová

„Černý den pro mediální prostor“. Slováci schválili kritizovaný zákon o televizi a rozhlasu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme