Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Volby v USA. Kamala Harrisová má podporu demokratů

Kamala Harrisová
Profimedia.cz
 ČTK

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová má podporu dostatečného množství delegátů pro zajištění demokratické prezidentské nominace. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na zdroje z volebního štábu a vlastní propočty.

Reklama

Agentura AP upozornila, že vzhledem k nestandardní situaci po odstoupení prezidenta Joea Bidena z volebního klání a možnosti svobodného rozhodování delegátů stále nepovažuje nominaci Harrisové za jistou. Viceprezidentka prohlásila, že je připravena brzy nominaci akceptovat.

Jak vypydala debata Biden Trump

Dalibor Martínek: Trump vyhraje. Nečtěte internet, sledujte sázky

Joe Biden skončil. Kdo v amerických volbách vyhraje? Sledujte sázkové kanceláře. Ty snižují kurzy na Donalda Trumpa, čímž jasně říkají, že je to v jejich očích jasný favorit amerických voleb. Bez ohledu na jeho protikandidáta.

Přečíst článek

Reklama

O kandidátovi rozhodnou na srpnovém nominačním sjezdu čtyři tisícovky delegátů, jejichž jasnou většinu měl po primárkách zajištěnu Biden. V neděli však po sílícím tlaku kvůli vysokému věku a jeho množícím se příznakům odstoupil. Podpořil Harrisovou, k čemuž se vzápětí přidaly další významné stranické figury.

Silná podpora

Podle propočtů AP má Harrisová podporu více než 2600 delegátů, což by jí s přehledem stačilo k nominaci. Podobné informace sdělily Reuters také zdroje z volebního týmu a uváděla je i další média.

Joe Biden již nebude kandidovat na prezidenta USA

Stanislav Šulc: Biden končí. Trump to tušil dopředu a zbrojí na Harrisovou

Nepřekvapivý šok. Tak bychom mohli označit rozhodnutí prezidenta Joea Bidena, že nebude pokračovat jako kandidát Demokratické strany na amerického prezidenta. Nyní jsou na tahu demokraté, ale i republikáni. První se musí sešikovat za Kamalou Harrisovou, kterou Biden doporučil za svou nástupnici. A republikáni musejí začít promýšlet novou strategii na nového protivníka.

Přečíst článek

"Jsem hrdá na to, že jsem si zajistila širokou podporu potřebnou k nominaci," uvedla politička v prohlášení krátce po oznámení počtu delegátů. "Těším se, že brzy formálně přijmu nominaci," dodala.

Demokratická strana plánuje podle předsedy Demokratického národního výboru Jaimeho Harrisona uspořádat elektronické hlasování delegátů, z něhož bude jasné jméno kandidáta nejpozději do 7. srpna, tedy 12 dní před začátkem nominačního sjezdu.

Kamala Harrisová

Kamala Harrisová není charismatická vůdkyně, přesto může vyhrát

Viceprezidentka Kamala Harrisová má větší šance porazit Donalda Trumpa, než měl před svým odstoupením Joe Biden. Dlouholetá politička by však měla nabídnout víc než to, že není Trump nebo že jí není osmdesát. Demokraté mají novou příležitost, ale klíčová bude kampaň.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme