Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vyjednávači se na příměří v Gaze zatím nedohodli. Budou se ladit detaily

Jednání v Kataru konečnou dohodu o Gaze nepřinesla
ČTK
 ČTK

Dvoudenní vyjednávání o příměří v Pásmu Gazy konečnou dohodu nepřineslo, podle amerického prezidenta Joea Bidena je ale blíže než kdy dříve. Vyjednavači budou v příštích dnech pokračovat v práci na detailech návrhu, uvedly Katar, Spojené státy a Egypt ve společném prohlášení.

Reklama

Podle agentury Reuters také poznamenaly, že se vysocí představitelé dotčených stran znovu sejdou do konce příštího týdne v naději, že dosáhnou dohody. Válka v Gaze mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás trvá už přes deset měsíců.

„Nechci nic zakřiknout... možná něco máme. Ale ještě tam nejsme,“ řekl Biden novinářům v Bílém domě nedlouho po skončení dalšího kola jednání v Kataru. „Je to mnohem, mnohem blíže než před třemi dny. Takže nám držte palce,“ dodal.

Kritický Hamás

Vysoce postavený činitel Hamásu se ale nechal slyšet, že americká administrativa se snaží vytvořit „falešnou pozitivní atmosféru“ a ve skutečnosti nechce konec konfliktu. Chce prý jen získat čas. Agentura AFP zase napsala, že vedení Hamásu obdrželo „nové podmínky“ Izraele nastíněné v Dauhá, ale odmítlo je.

Izrael v prohlášení úřadu premiéra vyjádřil naději, že tlak zprostředkovatelů a Spojených států přiměje Hamás přijmout dohodu o příměří výměnou za propuštění rukojmích, která byla navržena v květnu.

Reklama

Putinův jestřáb: Do plánů ukrajinského vpádu do Ruska byl zapojen Západ

Do plánování ukrajinského útoku na ruskou Kurskou oblast byl přímo zapojen Západ a Severoatlantická aliance, v rozhovoru s listem Izvestija to řekl poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Nikolaj Patrušev.

Přečíst článek

Vyjednání mají pokračovat koncem příštího týdne v Káhiře. Do regionu zamíří i americký ministr zahraničí Antony Blinken, který by se podle izraelských zdrojů Reuters měl v pondělí setkat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Očekává se také, že Biden bude ještě dnes hovořit s katarskými i egyptskými představiteli, napsal server Axios.

Prohlášení trojice zemí, které se snaží zprostředkovat dohodu o příměří a propuštění rukojmí odvlečených z Izraele, také konstatuje, že USA předložily návrh, který odstraňuje zbývající neshody a je v souladu se zásadami, které ve svém plánu z konce května stanovil americký prezident Joe Biden. Očekává se, že Biden dnes bude hovořit s katarskými i egyptskými představiteli, napsal server Axios.

Na místo dorazí Blinken

Do regionu zamíří i americký ministr zahraničí Antony Blinken, který by se podle izraelských zdrojů agentury Reuters měl v pondělí setkat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Zatím není jasné, jak konkrétně nejnovější návrh příměří vypadá. Izraelská delegace dnes Katar po dvoudenním jednání opustí. Hamás se tentokrát vyjednávání neúčastnil, ale byl o něm informován.

Vedení Hamásu výsledky vyjednávání obdrželo, „nové podmínky“ Izraele nastíněné v Dauhá ale odmítlo, napsala s odvoláním na své zdroje agentura AFP. Podmínky podle jednoho anonymního představitele Hamásu zahrnují mimo jiné udržování sil v Pásmu Gazy podél hranic s Egyptem.

USA: Zpráva, že Izraelci využívají Palestince jako lidské štíty, je znepokojivá

Izraelci využívají Palestince jako živé štíty, tvrdí zpráva. Znepokojivé, zní z USA

Americká vláda vyjádřila znepokojení nad zprávou, že izraelská armáda v Pásmu Gazy posílá palestinské civilisty na inspekce objektů, kde mohou být nastražené výbušniny. S informací přišel v úterý deník Haarec, podle kterého tuto praktiku Izraelci využívají napříč Gazou, a to s vědomím důstojníků. Washington vyzval židovský stát k objasnění situace.

Přečíst článek

„Nepřijmeme nic menšího než úplné příměří, úplné stažení izraelských jednotek z Pásma Gazy a návrat vysídlenců a dohodu o výměně rukojmích za zajatce,“ řekl AFP tento anonymní zdroj. Agentura DPA s odkazem na jednoho z představitelů Hamásu píše, že jednání o příměří by podle palestinského hnutí měla stát na ukončení války. Současný návrh navíc podle něj nevychází ze všech zásad, které dříve předložil Biden.

Izrael se zatím k poslednímu kolu rozhovorů nevyjádřil.

Bidenův návrh předpokládá tři etapy. Po zastavení bojů a propuštění části rukojmích držených Hamásem za palestinské vězně se má izraelská armáda stáhnout z obydlených oblastí Gazy a umožnit palestinským civilistům návrat domů. Tato fáze by měla trvat šest týdnů. Zbývající rukojmí mají být propuštěni ve druhé fázi, kdy také mají být trvale ukončeny boje a izraelská armáda se má zcela stáhnout z Pásma Gazy. Poslední fáze počítá s obnovou zničeného palestinského území.

Válka v Gaze začala loni 7. října po teroristickém útoku Hamásu a dalších palestinských ozbrojenců na Izrael. Zemřelo při něm na 1200 lidí, převážně civilistů, a dalších 251 bylo uneseno do Gazy. V úzkém pobřežním pásu, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, od té doby podle údajů Hamásu zahynulo přes 40 tisíc lidí, také převážně civilistů. Velká většina obyvatel musela opustit své domovy a přežívá ve velmi těžkých podmínkách.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme