Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Za problémy na Blízkém východě může přítomnost USA, uvedl íránský duchovní vůdce

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí
ČTK
 ČTK

Za problémy na Blízkém východě stojí přítomnost Spojených států a evropských zemí v regionu, řekl podle íránské státní tiskové agentury IRNA íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Server The Times of Israel (ToI) k tomu napsal, že šlo o první veřejné vystoupení Chameneího od úterního íránského útoku na Izrael, který ale ajatolláh v projevu nezmínil.

Reklama

Chameneí, který má v Íránu poslední slovo ve všech státních záležitostech, včetně zahraniční politiky, jaderného programu či armády, označil přítomnost USA a „jistých evropských zemí“, které ale nejmenoval, za zdroj „konfliktů, válek, obav a nepřátelství“. „Národy v regionu si dokáží vládnout samy... a budou žít v míru,“ řekl Chameneí v Teheránu na schůzce s vysokými íránskými činiteli. Írán podle něj doufá, že se zbaví „zla nepřátel“, a vyzval západní státy, aby „skončily se svou špatností“.

Írán dlouhodobě vyzývá ke stažení amerických jednotek, které jsou už řadu let mimo jiné v Iráku či Sýrii. Na jejich základny v těchto zemích útočí proíránské místní milice, podporované Teheránem.

Chameneí nicméně podle serveru ToI v dnešním projevu nezmínil úterní útok, při němž íránský režim vyslal téměř dvě stovky raket na Izrael. Většinu z nich odrazila izraelská protivzdušná obrana, které pomohly Spojené státy a zřejmě také Británie a Francie. Teherán útok vyložil jako odvetu za zabití lídra libanonského militantního hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha. Chameneí nyní uvedl, že Nasralláhova smrt je velká ztráta, hovořit o situaci v Libanonu prý ale bude až později.

K vyhrocenému konfliktu v regionu se dnes vyjádřil znovu i íránský prezident Masúd Pezeškján, když odlétal na návštěvu Kataru. „Pokud sionistický režim nezastaví své zločiny, bude čelit tvrdší reakci,“ prohlásil Pezeškján, který chce v Dauhá jednat zejména o bilaterálních vztazích. „Druhým cílem je diskuse o tom, jak mohou země regionu zabránit dalším izraelským zločinům v oblasti,“ uvedl íránský prezident podle agentury Reuters.

Reklama

místo izraelského úderu na předměstí Bejrútu

Češi zablokovali prohlášení EU vyzývající k příměří v Libanonu

Česká republika podle serveru Euronews zablokovala společné prohlášení Evropské unie vyzývající k „okamžitému příměří“ mezi Izraelem a libanonským radikálním hnutím Hizballáh. Sedmadvacítka tak k vyostřujícímu se konfliktu nemohla jednotné stanovisko vydat. České ministerstvo zahraničí sdělilo, že Praha prohlášení zablokovala, neboť jednostranně omezovalo právo Izraele na sebeobranu proti teroristům z Hizballáhu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme