Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Žádné překvapení. Piráti schválili odstoupení od vládní koaliční smlouvy

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)
ČTK
 ČTK

Členové Pirátů schválili v internetovém hlasování odstoupení strany od vládní koaliční smlouvy s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Starosty a nezávislými (STAN).

Reklama

Pro odchod z kabinetu bylo 709 z 894 hlasujících, informovali Piráti. Jejich počet tedy jasně překročil nutné tři pětiny. Strana končí ve vládě v reakci na rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat k dnešnímu dni šéfa Pirátů Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj.

Odstoupení od koaliční smlouvy, kterou podepsali lídři stran ve Sněmovně 8. listopadu 2021, Piráti zdůvodnili podstatným porušením smluvních podmínek. Fialovi vyčítají, že v rozporu s dohodou nehledal pro odvolání ministra podporu s šéfem koaliční strany. „Premiér porušil vše, co o podobných situacích stálo v koaliční smlouvě. V takové situaci není možné setrvávat ve vládě, což nyní potvrdila i členská základna Pirátů,“ uvedl Bartoš.

Do celostátního fóra Pirátů patří všichni členové strany, kterých je podle hlasovacího systému 1164. Hlasovat mohli od pátečního rána. Rozhodnutí odejít z vlády v úterý projedná poslanecký klub Pirátů, ministři zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) a pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) současně podají demisi.

I v opozici se Piráti soustředí na své priority, které se propsaly i do programového prohlášení celé vlády, uvedl Bartoš. „Piráti budou nadále bojovat za zájmy občanů a prosazovat kroky, které pomohou naši zemi posunout vpřed, aby se nám tady společně zase o něco lépe žilo. Budeme tvrdou, ale konstruktivní a férovou opozicí,“ dodal.

Reklama

Odchod Pirátů nebude znamenat pád kabinetu, zbývající čtveřice stran s většinou 104 poslanců má v úmyslu ve vládnutí pokračovat. Bude mít i stejný program, Fiala proto nevidí důvod žádat o důvěru.

Piráti byli v listopadu 2021 poslední ze subjektů pětikoalice, který vstup do vlády schválil. Pro koaliční smlouvu bylo 82,1 procenta hlasujících. Hlasování v anketě tehdy doprovázela velmi vysoká účast, zúčastnilo se jí přes 90 procent oprávněných členů.

Piráty potkal stejný osud jako německou stranu Zelených, píše Süddeutsche Zeitung

České Piráty potkal stejný osud jako německou či rakouskou stranu Zelených. Strany, které zastupují podobné hodnoty, jsou na tom nyní podobně: přišly o voliče i o přesvědčivost, napsal německý deník Süddeutsche Zeitung.

Přečíst článek

Ivan Bartoš

Bartoš: Podcenil jsem co se stane, když ohrozíte peníze velkých kluků z ODS

Končící vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) uvedl, že jeho odvolání z ministerstva pro místní rozvoj (MMR) nastalo ve chvíli, kdy se digitalizované stavební řízení posouvalo kupředu. Ve videu na síti X se Bartoš omluvil za to, že před spuštěním nového systému jasněji neinformoval, že ho budou provázet „porodní bolesti“. Uvedl, že při spuštění také podcenil, co se stane, když se „ohrozí peníze velkých kluků z ODS“.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme