Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Žádné zatčení. Mongolsko připravilo pro Putina uvítací ceremonii

Ruský prezident Vladimir Putin v Mongolsku
ČTK
 ČTK

Mongolsko uspořádalo uvítací ceremonii pro Vladimira Putina navzdory zatykači, který na ruského prezidenta vydal Mezinárodní trestní soud (ICC), napsala agentura AP. Putin do Mongolska přiletěl v pondělí. Jde od loňského března, kdy soud vydal na Putina zatykač kvůli deportacím ukrajinských dětí do Ruska, o jeho první návštěvu v zemi, která podepsala římský status ICC.

Reklama

Před Putinovou návštěvou vyzvala Ukrajina Mongolsko, aby ruského prezidenta vydalo soudu v Haagu. Evropská unie vyjádřila obavy, že Mongolsko zatykač nevyplní. To minulý týden potvrdil i Putinův mluvčí, který uvedl, že se Kreml cesty do Mongolska neobává.

Ruský prezident dnes zahajuje oficiální program své návštěvy v Mongolsku, kde bude jednat mimo jiné se svým protějškem Uchnágínem Chürelsüchem. Podle záběrů odvysílaných ruskou televizí Putin v pondělí před půlnocí místního času (v odpoledních hodinách středoevropského letního času) nerušeně vystoupil z letadla na letišti v mongolské metropoli Ulánbátar.

Římský statut dosud přijalo 124 zemí včetně Česka. Jurisdikci ICC naopak neuznává například Rusko, Spojené státy nebo Čína.

Pokud členská země neplní své závazky, může ICC věc postoupit shromáždění smluvních stran, které se schází jednou ročně. Ale možné sankce jsou v podstatě omezeny na slovní důtku - v minulosti takto například bez postihu navštívil země sdružené v ICC tehdejší súdánský prezident Umar Bašír, obviněný z genocidy.

Reklama

Ruský prezident na dnešek plánuje jednání s místními představiteli a podpis dokumentů. Mongolsko leží na trase plánovaného nového plynovodu spojujícího Rusko s Čínou. Plynovod nazvaný Síla Sibiře 2 je součástí ruské strategie, jak kompenzovat ztrátu většiny evropského odbytiště po rozpoutání války proti Ukrajině.

Ruský prezident Vladimir Putin

Dárek od Putina. Šéf Mezinárodní asociace boxu získal největší síť autoprodejen v Rusku

Novým majitelem největší sítě autosalonů v Rusku, Rolf, se stal šéf Mezinárodní asociace boxu Umar Kremlev, který je považován za blízkého přítele náčelníka ochranky ruského prezidenta Vladimira Putina, napsal server The Moscow Times. O novém majiteli podle serveru, zakázaného ruskými úřady, informovala společnost Rolf, jejíž aktiva loni Putin svými výnosy předal státu.

Přečíst článek

Vladimir Kara-Murza

Mnoho Rusů neví, co se na Ukrajině děje, řekl v Praze kritik Kremlu Kara-Murza

Společná úsilí dobrých lidí ve svobodném světě jsou silnější než diktatura. Na bezpečnostní konferenci Globsec v Praze to řekl propuštěný kritik ruského režimu Vladimir Kara-Murza. Byl si jistý, že v sibiřském vězení umře, uvedl.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme