Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelenský chce víc zbraní. Zúčastní se jednání na základně Ramstein

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
ČTK
 ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se chce osobně zúčastnit jednání takzvané kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v Německu, aby západní spojence požádal o další zbraně, především o ty dalekonosné, uvedl magazín Der Spiegel. Kontaktní skupina sdružuje asi pět desítek zemí zbrojně podporujících Kyjev, součástí volného uskupení je i Česko.

Reklama

Svou účastí na zasedání chce Zelenskyj podle Der Spiegel poukázat na vážnost situace, ve které se Ukrajina při obraně před ruskou invazí nachází. Magazín rovněž poznamenal, že osobní přítomnost ukrajinského prezidenta na schůzce je značně neobvyklá, protože jednání ministrů a jejich zástupců je na pracovní úrovni. Příjezd prezidenta ale z události učiní politickou akci.

Zelenskyj dlouhodobě apeluje na spojence, aby zemi pomohli s protivzdušnou obranou a zároveň jí povolili dodanými zbraněmi útočit v hloubi ruského území. Naposledy tak učinil ve středu po nočním ruském vzdušném úderu na západoukrajinský Lvov, který si vyžádal sedm mrtvých včetně tří dětí.

Moskva naopak před případnými ukrajinskými údery dalekonosnými zbraněmi v ruském týlu opakovaně varuje. Ve středu ruské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že pokud takový útok nastane, tvrdě odpoví. Zároveň obvinilo Západ, že je hlavním podněcovatelem konfliktu na Ukrajině.

Lukáš Kovanda: Německo je stále „nemocným mužem Evropy“ a jeho „nemocí“ je i odevzdání se Číně

Německá automobilka Volkswagen zvažuje zavírání svých fabrik v Německu. Je to zlom. K něčemu takovému ve své takřka devadesátileté historii totiž nikdy nepřistoupila. Drtí ji vysoké ceny energií, těžké bruselské regulace, zelená agenda i nezachycený nástup elektromobility. Když Volkswagen byť jen zvažuje uzavření některé ze svých evropských fabrik, což nikdy neučinil, je to vysoce alarmující, soudí analytici autobranže.

Přečíst článek

Reklama

JAS-39 Gripen

Černochová: Nejsme spokojeni se švédskou nabídkou na prodloužení pronájmu gripenů

České ministerstvo obrany není spokojené s nabídkou Švédska na prodloužení pronájmu 14 letounů JAS-39 Gripen po roce 2027 a požádalo švédskou stranu o její úpravu. Jednání budou pokračovat v následujících týdnech, uvedla ministryně Jana Černochová (ODS) po setkání se švédským ministrem obrany Palem Jonsonem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme