Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelenskyj: Charkov ukázal, že mezinárodní tlak na Rusko je nedostatečný

Maďarský premiér Viktor Orbán a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj
ČTK
 ČTK

Nedávná ruská ofenziva v oblasti Charkova podle ukrajinského prezidenta ukázala, že dosavadní mezinárodní tlak na Moskvu není dostatečný. Volodymyr Zelenskyj to uvedl ve svém projevu k unijním prezidentům a premiérům na úvod jednání Evropské rady v Bruselu.

Reklama

Prvním tématem, o kterém unijní lídři začali jednat, je právě Ukrajina, následně by měli hovořit o Blízkém východě, obraně a bezpečnosti a rovněž o obsazení nejvyšších postů v EU.

„V květnu se (ruský prezident Vladimir) Putin pokusil rozšířit válku zahájením ofenzivy na východě naší země, ale díky statečnosti našich lidí a rozhodnutím vás, našich partnerů, jsme tuto ruskou ofenzivu zastavili,“ uvedl Zelenskyj. „Tato nová ruská ofenziva ukázala, že existující tlak na Rusko kvůli válce není dostatečný,“ dodal ukrajinský prezident a požádal zejména o to, aby veškerá slíbená podpora byla na Ukrajinu doručena co nejdříve.

Zničení ruské představy

„Plnění všech závazků je důležité nejen kvůli ochraně životů, ale i kvůli tomu, abychom zničili ruskou představu o tom, že mohou něčeho dosáhnout prostřednictvím války,“ doplnil Zelenskyj.

Členské státy EU nedávno rozhodly, že na pomoc Kyjevu budou využity výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě. První část peněz určených na vojenskou pomoc zemi, 1,4 miliardy (34,9 miliardy korun), by se měla na Ukrajinu dostat už příští týden. Na vojenskou pomoc Ukrajině má ale podle všeho EU připraveno i dalších 6,9 miliard eur (171,8 miliardy korun), jejich použití ale nyní blokuje Maďarsko.

Reklama

Donald Trump

Tlak na Moskvu i Kyjev. Donald Trump přichází s plánem na ukončení války

Plán dvojice důležitých poradců Donalda Trumpa na ukončení bojů na Ukrajině počítá s vytvořením tlaku na Kyjev i na Moskvu. Ukrajinu by Washington varoval, že další americké zbraně dostane, jen když přistoupí na mírové rozhovory. Rusko zase, že pokud odmítne vyjednávat, zvýší USA svou podporu napadené zemi, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Muskův Twitter už nestojí za nic. Mix porna a fašismu jen likviduje společnost

Sociální sítě se vyvíjejí. Facebook dnes vypadá úplně jinak než na konci první dekády tohoto století. Instagram také prošel ohromnými změnami. Řada sítí, které měly klidně i desítky milionů uživatelů, upadly v zapomnění a umřely. Dramatickou proměnou prochází také Twitter, který se pod novým vlastníkem dokonce postupně přejmenovává na X. Změna názvu je ale tou nejméně problematickou změnou. Twitter se v posledních měsících stal děsuplným místem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme