Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelenskyj: Plán vítězství nad Ruskem podpořila většina unijních lídrů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
ČTK
 ČTK

Většina předsedů vlád zemí Evropské unie na summitu podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského podpořila takzvaný plán vítězství pro Ukrajinu. K plánu se vyjádřilo 18 členů Evropské rady a většina z řečníků dala najevo plnou podporu, řekl prezident na tiskové konferenci v Bruselu.

Reklama

Na otázku, zda dnes hovořil s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který je z lídrů sedmadvacítky nejhlasitějším odpůrcem vojenské pomoci Ukrajině, Zelenskyj odpověděl, že se s ním pozdravil. Český premiér Petr Fiala debatu se Zelenským označil za dobrou a věcnou, cesta k dlouhodobému míru je ale podle něj ještě daleká.

Prvním bodem takzvaného plánu vítězství je pozvání Ukrajiny do NATO. To by podle Zelenského neznamenalo zatažení Spojených států do války, jak si někteří Američané myslí. Naopak je podle Zelenského zapotřebí, aby slovům o členství odpovídaly i činy, a to v podobě formální pozvánky do aliance. Fakticky by Ukrajina mohla členství podle Zelenského získat i po válce.

Generální tajemník NATO Mark Rutte

Rutte: Ukrajina bude členem NATO

Je jasné, že Ukrajina jednou bude členem Severoatlantické aliance, je pouze otázkou kdy, prohlásil generální tajemník NATO Mark Rutte na úvod jednání ministrů členských zemí aliance v Bruselu.

Přečíst článek

Kyjev připravuje mírový summit

Ukrajinská armáda ovšem bude pokračovat v boji proti ruským invazním silám, i pokud by západní partneři takzvaný plán vítězství nepodpořili, uvedl Zelenskyj. Kyjev bude podle něj pokračovat v přípravách na druhý mírový summit.

Reklama

Zelenskyj také potvrdil spekulace ohledně počtu severokorejských vojáků, které se Rusko chystá po výcviku vyslat na Ukrajinu. Prezident s odvoláním na zpravodajské informace řekl, že jde přibližně o 10 tisíc vojáků. Zároveň poznamenal, že na okupovaném ukrajinském území už jsou severokorejští důstojníci, jejich počet však neupřesnil.

Pokud jde o otázku členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci, hovořil Zelenskyj o tomto tématu také s bývalým americkém prezidentem Donaldem Trumpem při své nedávné návštěvě USA. Trump usiluje v listopadových volbách o návrat do Bílého domu a jeho vyjádření ohledně budoucí americké podpory Ukrajině v případě jeho vítězství budí mezi spojenci nejistotu. Podle Zelenského by členství Ukrajiny v NATO fakticky nezatáhlo USA do války a nemuselo by přijít ihned.

Zelenskyj řekl, že v rozhovoru s Trumpem zmínil Budapešťské memorandum z roku 1994, podle něhož byly Ukrajině poskytnuty bezpečnostní záruky ze strany Británie, Ruska a Spojených států výměnou za to, že se Ukrajina vzdá jaderných zbraní ze svého území. Zároveň podotkl, že když Ukrajina nemá jaderné zbraně, potřebuje být členem aliance. Bližší podrobnosti ohledně svého rozhovoru s Trumpem Zelenskyj ale sdělit nechtěl.

Pokud jde o postoj užší skupiny spojenců Ukrajiny k dodávání střel dlouhého doletu, hovořil Zelenskyj o „pozitivních signálech“. Také ale zdůraznil, že zástupci těchto zemí se na věci musejí nejprve shodnout mezi sebou a že souhlas USA je pro tuto věc klíčový.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

KLDR stupňuje tlak. Se Soulem přerušila železniční i silniční spojení

Severní Korea potvrdila, že její ústava nyní označuje sousední Jižní Koreu jako nepřátelský stát. Pchjongjang tak podle agentury AFP potvrdil ústavní změnu, kterou letos slíbil severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Přečíst článek

Premiér Fiala na odpoledním briefingu s českými novináři debatu se Zelenským označil za dobrou, povzbudivou a věcnou. „Samozřejmě že cesta k tomu řešení, které bychom si všichni přáli, a to je dlouhodobý mír při všech garancích pro Ukrajinu, tak ta cesta k tomu je ještě daleká,“ uvedl. „Důležité také bylo, že členské státy, lídři zastoupení v Evropské radě, podporují Ukrajinu a hledáme cesty, jak tuto podporu ještě posílit, ať již finanční, vojenskou, diplomatickou. Samozřejmě před námi je velká výzva a to je podpora Ukrajiny v zimních měsících, včetně pomoci s obnovou energetické infrastruktury, na jejíž zničení se Rusko soustředí,“ podotkl premiér s tím, že v tomto ohledu jde i o „prevenci proti uprchlické vlně, která by mohla z Ukrajiny přijít, pokud by tam lidé v zimě nemohli žít“. Připomněl však, že uprchlíci „nejsou to samé co nelegální migranti“. Migrace je jedním z hlavních témat dnešního summitu EU.

Maďarský premiér Orbán naopak na facebooku označil ukrajinský „plán vítězství“ za „více než děsivý“. „Evropská unie vstoupila do této války se špatně organizovanou, špatně provedenou a špatně vypočítanou strategií, za kterou nese hlavní odpovědnost předsedkyně komise. Tuto válku prohráváme, takže strategie nefunguje,“ napsal Orbán s tím, že vyzve německého kancléře Olafa Scholze a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby „jménem celé EU“ co nejdříve zahájili jednání s Rusy a „našli východisko z této situace“.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme