Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelenskyj: Pokud Trump ví, jak ukončit válku, měl by nám to dnes říct

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
ČTK
 ČTK

Pokud americký exprezident Donald Trump ví, jak rychle ukončit ruskou válku proti Ukrajině, měl by to nyní říct. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Reagoval na nedávný výrok Trumpa, který se chce na podzim znovu ucházet o Bílý dům, že by válku ukončil ještě před tím, než by se znovu chopil moci v USA. Jakým způsobem by to učinil, v debatě se současným americkým prezidentem Joem Bidenem nesdělil.

„Pokud Trump ví, jak ukončit tuto válku, měl by nám to dnes říct,“ řekl Bloombergu Zelenskyj. „Protože pokud existuje riziko pro ukrajinskou nezávislost, pokud přijdeme o státnost - chceme na to být připraveni, chceme to vědět,“ prohlásila hlava ukrajinského státu. Zelenskyj v rozhovoru připomněl, že to nebyla jeho země, kdo válku 24. února 2022 začal. „Začal ji (ruský prezident Vladimir) Putin,“ řekl Zelenskyj.

Tisková konference po jednání mezi českým premiérem Petrem Fialou a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Vojenská pomoc za miliardy, která dochází. Co všechno už poslali Češi na Ukrajinu?

Česko poslalo od předloňského začátku ruské invaze do konce letošního května Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6,75 miliardy korun, sdělilo ministerstvo obrany. Kabinet poskytnutí techniky a munice schvaluje postupně v utajeném režimu. Na návrh ministryně Jany Černochové (ODS) seznam darované pomoci odtajnil.

Přečíst článek

Reklama

Můžeme počítat s USA?

Poznamenal, že Ukrajina je odkázaná na pomoc světa. „Chceme vědět, zda v listopadu budeme mít silnou podporu USA, nebo zůstaneme osamoceni,“ řekl ukrajinský prezident s odkazem na měsíc, kdy Američané vyberou svého příštího prezidenta.

Oba hlavní prezidentští kandidáti se minulý týden střetli v televizní debatě, kde republikánský exprezident Trump zopakoval svá tvrzení, že ruská invaze na Ukrajinu by nezačala, kdyby Spojené státy měly skutečného lídra, kterého by Putin respektoval. Prohlásil rovněž, že sám by konflikt na Ukrajině vyřešil ještě jako zvolený prezident před lednovou inaugurací, nevysvětlil však, jak by toho docílil. Putinovy podmínky pro jednání o míru na Ukrajině zároveň označil za nepřijatelné.

Mezi Zelenským a Trumpem panují napjaté vztahy, napsal dnes Bloomberg a dodal, že Trump během svého působení v Bílém domě současného ukrajinského prezidenta soustavně obviňoval z korupce a brzy po Zelenského zvolení do čela země v roce 2019 na něj naléhal, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena (syna Joea Bidena) kvůli podezření z korupce při jeho podnikání na Ukrajině. Což v USA vyvolalo první ústavní žalobu (impeachment) proti Trumpovi.

Ruský prezident Vladimir Putin

Varování NCOZ: Na veřejnou debatu v Česku cílí proruské informační operace

Na veřejnou debatu v Česku cílí informační operace, jejichž cílem je omezit pomoc Ukrajině, vyplývá z výroční zprávy Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) za loňský rok. K migraci uvedla, že Česká republika je pro běžence z Blízkého a Středního východu nadále především tranzitní zemí.

Přečíst článek

Maďarský premiér Viktor Orbán a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj

Orbán v Kyjevě: Maďarsko oceňuje Zelenského mírové iniciativy

Maďarský premiér Viktor Orbán v Kyjevě vyzval k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle médií trval na tom, že Ukrajina a celá Evropa potřebují spravedlivý a trvalý mír, a naléhal na pokračování vojenské pomoci umožňující Ukrajině třetím rokem se bránit ruské agresi. Orbán, známý blízkými vztahy s Moskvou, dnes do Kyjeva přicestoval poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022.

Přečíst článek

Reklama

Související

Maďarský prezident Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin

Orbán jednal v Moskvě s Putinem. Probírali jsme možnosti urovnání války, uvedl ruský prezident

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme