Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ani se slevou to nikdo nechce. Areál Hanáckých kasáren stát opět neprodal

Hanácké kasárny v centru Olomouce
ČTK
 ČTK

Státu se ani v šesté elektronické aukci nepodařilo prodat rozlehlý areál Hanáckých kasáren v Olomouci. Dražba začala v úterý a skončila dnes v 10:00, nikdo ale neučinil příhoz, uvedl web Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Minimální kupní cena nemovitosti byla v šesté aukci snížena z 248 milionů korun na 199 milionů korun. Dražba mohla začít díky tomu, že minimálně jeden zájemce složil ve stanoveném termínu kauci 20 milionů korun.

Reklama

Aby dnes ukončená aukce byla úspěšná a přinesla vítěze, musel by padnout alespoň jeden příhoz nejméně ve výši minimální vyhlašované ceny, tedy 199 milionů korun. Minimální cena areálu Hanáckých kasáren postupně klesá. V předposledním kole aukce byla v roce 2022 snížena z 262 milionů na 249 milionů korun a letos v dubnu při zatím posledním pokusu státu tuto nemovitost prodat činila 248 milionů korun.

Špatný technický stav

O nemovitost před časem projevil zájem Olomoucký kraj společně s olomouckou radnicí a Univerzitou Palackého. Odborníci ale upozornili na špatný technický stav Hanáckých kasáren a vysoké náklady na rekonstrukci. Krajské zastupitelstvo proto v lednu zrušilo své předchozí usnesení, které samosprávám a univerzitě otevřelo cestu k bezúplatnému nabytí Hanáckých kasáren.

Olomoucký kraj chtěl budovu Hanáckých kasáren využívat hlavně pro vědu, kulturu a vzdělávání, a to především prostřednictvím Vlastivědného muzea v Olomouci či Archeologického centra Olomouc. V areálu mělo být zřízeno i kreativní centrum, centrum sociálního poradenství, centrum materiální a potravinové pomoci, pobočka Family Pointu a krajské dobrovolnické centrum. Radnice chtěla do budovy Hanáckých kasáren přestěhovat některé své odbory, které nemají vysokou návštěvnost.

Hanácká kasárna využívala armáda 170 let, od roku 2013 jsou prázdná. Budova má kancelářskou plochu přes 2000 metrů čtverečních. Původně se uvažovalo o tom, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, které nyní sídlí na vícero místech Olomouce. Další využití pro státní úředníky by ale podle ministerstva obrany bylo nákladnější než prodej a případná stavba nového administrativního sídla.

Reklama

O budovu Hanáckých kasáren projevil Olomoucký kraj zájem už v roce 2014, chtěl tam depozitáře muzea a knihovny či kanceláře. Hejtmanství od záměru nakonec upustilo. Oprava památkově chráněné budovy bude nákladná. Podle odhadu z roku 2020 by stála zhruba 815 milionů korun, ceny stavebních prací a materiálů od té doby výrazně vzrostly.

Hanácké kasárny v centru Olomouce

Nedaří se je prodat. Buď jsou moc drahé nebo komplikované. Je stát dobrá realitka?

Je veřejná aukce tím nejlepším způsobem prodeje trofejních nemovitostí? Proč některé z nich nabízí stát už po několikáté? Roli může v některých případech hrát jejich cena, ale také nemožnost objekt využít dle svých představ.

Přečíst článek

Ruské okupační úřady chtějí zabavit 13 300 bytů, tvrdí ruský nezávislý list

Ruský recept na realitní krizi. Úřady v okupovaných územích hodlají zabavit tisíce bytů

Ruské úřady chtějí v okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které jsou podle nich bez vlastníka. Jejich skutečnými majiteli jsou ale mnohdy lidé, kteří z domovů museli utéct kvůli válce, kterou Moskva už přes dva roky vede proti Ukrajině. Okupační úřady se tak dostanou k cenným nemovitostem v lukrativních oblastech, píše ruský nezávislý list Novaja gazeta Europe.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme