Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Barcelona si došlápla na Airbnb. Do roku 2028 zakáže krátkodobé ubytování

Barcelona
iStock
Petra Nehasilová
pej

Tvrdý direkt pro Airbnb v Barceloně. Španělské město opět razantně zasáhlo proti krátkodobým pronájmům a do roku 2028 je chce zcela zakázat.

Reklama

Stejně jako ostatní západoevropská města i Barcelona se každoročně potýká s příjezdem milionů turistů. Katalánská metropole patří k nejnavštěvovanějším ve Španělsku, z čehož plyne i vysoká poptávka po krátkodobém ubytování. Popularita města, ač cestovní ruch může být vítanou vzpruhou pro městskou pokladu, si ale vybírá daň především u místních.

Oxfordshire

Britská vláda vyhlásila válku chalupám a krátkodobým pronájmům

Mít v Británii chalupu nebo pronajímat nemovitost přes Airbnb se od příštího roku může pěkně prodražit. Konzervativní vláda chystá několik návrhů. Zvláště v některých regionech turismus likviduje místní komunity, ale také přináší peníze. Ani místní si nejsou jisti, že vládní politika bude ku jejich prospěchu.

Přečíst článek

Nájemné v Barceloně vytlačili turisté do astronomických výšek

Turismus a poptávka po krátkodobém ubytování, například skrze platformu Airbnb, ovlivnily ceny bydlení v katalánské metropoli natolik, že se tam bydlení stává nedostupným. Nájemné za posledních 10 let vzrostlo o 68 procent a ceny nemovitostí pak o 38 procent. A potýká se s tím především mladší generace.

Do listopadu 2028 proto samospráva Barcelony plánuje zrušit přes 10 tisíc licencí, které udělila majitelům bytů pro krátkodobé pronájmy. „Tyto bytové jednotky budou posléze moci využívat obyvatelé města, budou se pronajímat nebo se prodají,“ říká starosta Collboni.

Reklama

New York

Airbnb má další potíže. Tentokrát v New Yorku

New York se přidal na seznam měst, která chtějí krátkodobé pronájmy sevřít regulací.

Přečíst článek

„Jde o nejpalčivější problém našeho města a musíme ho urgentně řešit,“ uvedl pro server CNN starosta Barcelony Jaume Collboni. Rozhodnutí svého stranického kolegy podpořila i španělská socialistická ministryně pro bydlení.

Platforma Airbnb, která spravuje většinu těchto bytů, na žádost redakce CNN o komentář dosud nereagovala.

„Starosta dělá chybu, která povede k ještě větší chudobě a zvýšení nezaměstnanosti,“ uvedla barcelonská asociace turistických apartmánů Apartur. Zákaz totiž podle ní vyvolá nárůst nelegálních turistických apartmánů. I to ale má plánu samospráva Barcelony nadále velmi přísně hlídat a pokutovat.

Natáčení podcastu s Ondřejem Boháčem.

Šéf pražských plánovačů: Kdyby si v Praze nikdo nestěžoval, byl bych nervózní

„Projekt na rekonstrukci Hlavního nádraží v Praze je velmi smělý, ale řeší dlouhodobé problémy, které jsme dosud nedokázali řešit,“ říká šéf pražských plánovačů Ondřej Boháč v dalším díle podcastu Realitní Club. Kromě zásadních pražských projektů, jako jsou rekonstrukce Hlavního nádraží či výstavba Vltavské filharmonie, se dostalo i na další ožehavá témata - Metropolitní plán Prahy i rekodifikaci stavebního zákona.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hotel Andaz

Praze chybějí luxusní hotely. Investoři i přes covid dokončují přestavby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme