Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bartošův digitální systém končí v koši. Vláda chce nový

Bartošův digitální systém končí v koši. Vláda chce nový
Profimedia
 ČTK

Na systémy digitalizace stavebního řízení se vypíše nová zakázka, oznámil ve středu ministr dopravy a dočasně jmenovaný koordinátor vývoje stavebního řízení Martin Kupka (ODS).

Reklama

Vláda ve středu rozhodla nepokračovat ve vývoji digitalizovaných systémů stavebního řízení spuštěných 1. července. Pracovat bude na vypsání nové zakázky.

Nový on-line systém stavebního řízení bude fungovat nejpozději od začátku roku 2028, dodal Kupka. V příštím roce končí mandát současné vlády, takže termín spuštění systému připadá až na období příštího kabinetu. 

Vláda plánuje nyní pracovat na vypsání zakázky na nový systém. „Jsou tam tři roky na to, aby Česká republika dokázala vytvořit základní procesní analýzu, která určí, co má být na konci celého systému, co ten systém má umět,“ dodal Kupka. Ministr pro místní rozvoj Kulhánek uvedl, že letos spuštěné digitalizované systémy byly v některých směrech funkční, a proto vítěz nové zakázky bude moci využít jejich části a dále na nich stavět, pokud uzná za vhodné.

Tři roky a stamiliony

Otestovaný a zmonitorovaný systém by měl být podle Kulhánka zcela hotový za 32 až 38 měsíců. Bude nutné vypsat výběrové řízení, vypracovat zadávací dokumentaci, návrh vysoutěžit a následně zrealizovat. Hodnota celého projektu podle něj zatím nebyla vyčíslena, pohybovat by se mohla ve vyšších stovkách milionů korun.

Reklama

Podle Kulhánka systémy spuštěné v létě vykazují 25 nesouladů se stavebním zákonem. Nebudou se ale zatím zcela vypínat a úřady a stavebníci je budou moci využívat v přechodném období. Omezí se některé evidenční povinnosti pro stavební úřady, pořizovatele a orgány územního plánování. Také se podle něj rozvolní náběh některých funkcí systémů. Znění takzvaného „legislativního bypassu“ bude podle návrhu novely platit i pro řízení vykonaná od 1. července. Úředníci tak budou mít právní jistotu, že již dříve i přes špatně fungující systém pracovali v souladu se zákonem. Zároveň se bude pracovat na technologickém řešení, jak současné systémy využívané úředníky propojit s těmi využívanými do 30. června.

Podle Kupky byl kromě technického stavu systémů problém se zadáním zakázky na jejich vytvoření, které se neuskutečnilo v souladu se zákonem. Pochybení potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a Krajský soud v Brně. Systém v některých ohledech podle ministra dopravy neodpovídá platnému stavebnímu zákonu a data o propustnosti, které systém vykazoval, nemusely kvůli špatným funkcím odpovídat realitě.

Prodloužením realizace digitalizace stavebního řízení se podle Kulhánka Česká republika dostává do problému kvůli plnění milníků z Národního plánu obnovy. Bude tak třeba jednat se zástupci Evropské komise nad tím, jak minimalizovat rizika dopadu na omezení čerpání podpory z tohoto programu.

Předchozího ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) odvolal 30. září na návrh premiéra Petra Fialy (ODS) z funkce prezident Petr Pavel. Návrh Fiala zdůvodnil právě špatně fungující digitalizací stavebního řízení.

Ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN)

Stavbaři o novém ministrovi: Kulhánek musí rychle zajistit souběh systémů stavebního řízení

Řešení stavebního řízení, hlavně legislativy pro souběh nových a starých on-line systémů, je podle lidí ze stavebnictví neodkladným úkolem nového ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka (STAN).

Přečíst článek

Setkání Realitního Clubu Newstreamu na téma obstrukce ve stavebním řízení.
video

Nejenom dokončená digitalizace stavebního zákona. V Česku by se lépe stavělo, kdyby se zrušily kraje

Výstavba v Česku vázne. Povolovací řízení trvá v průměru pět až osm let. A když do něj vstoupí soudy, protáhne se klidně na i 15 let. Co by se mělo změnit, aby se výstavba zrychlila, odpovídali na dalším setkání Realitního Clubu zástupci developerů, bank i právníci.

Přečíst článek

Martin Kuba, hejtman, Martin Kupka, ministr dopravy

Analytici: Nefungující digitalizace stavebnictví může způsobit škody za desítky miliard

Ztráty způsobené špatně fungující digitalizací stavebního řízení by mohly v letošním druhém pololetí podle prvních hrubých odhadů činit až 15 miliard korun. V příštím roce by pak mohly být až za 40 miliard korun. Konkrétní vyčíslení bude možné až v příštích měsících. S nástupem opravených nových systémů by se ale povolování staveb mohlo výrazně zrychlit a ztráty způsobené prvotním špatným zavedením by se za zhruba dva roky odmazaly. Vyplývá to z odhadu analytiků.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj,

Dalibor Martínek: Bartoš je vládní štvanec. Může si za to sám. Neví, kdy má skončit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme