Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Beskydy táhnou. Kvalitou architektury šlapou na paty i Krkonoším

V Beskydech mají novou autobusovou zastávku.
Se svolením BoysPlayNice
Petra Nehasilová

Nejenom příroda, čistý vzduch a výjimečné výhledy. Beskydy nabízí mnohem víc. Tradiční roubenky i velmi kvalitní soudobou architekturu i design. Vydejte se s námi na procházku za beskydskou architekturou.

Reklama

Dušan Jurkovič, Kamil Mrva a teď už i mladí architekti z rožnovského studia Henkai architekti se podepsali pod podobu Beskyd jako žádný jiný.

Slovenský architekt, designér a etnograf Jurkovič zanechal v oblasti Prostřední Bečvy, obce na horském sedle Pustevny, hned několik ikonických staveb. Nejznámější jsou bezpochyby chaty Maměnka a Libušín, secesní roubenky z konce 19. století.

Příkladem soudobé architektury citlivě zasazené do krajiny je i nedaleká stavba výstupní stanice lanovky, kterou navrhl architekt Kamil Mrva. Dvoupodlažní objekt slouží nejenom jako důležitý dopravní uzel, je tu i turistické infocentrum a restaurace.

Na výstupní stanici lanovky se můžete podívat do následující galerie.

Reklama

V Beskydech se staví kvalitní architektura

Letos byla dokončena další důležitá proměna, která měla primárně zklidnit dopravu.

„Díky jednoduché dostupnosti ze severu pomocí lanovky z Trojanovic nebo autem či autobusem z jihu po silnici z Prostřední Bečvy je místo hojně navštěvováno. Původní charakter sedla s poustevnami odříznutého od okolního světa je již minulostí. Dnes jde o velmi rušné místo,“ popisují architekti ze studia Henkai (Daniel Baroš, Michal Vašek a Jan Šimíček).

Jak vypadá nová stanice lanovky na Pustevny se můžete podívat do následující galerie.

Na popud vedení obce Prostřední Bečva došlo k přesunutí původní autobusové zastávky, architekti proto měli navrhnout novou zastávku a také novou točnu pro linkové autobusy. 

Architekti připravili hned dva objekty, které se rozprostírají po obou stranách příjezdové cesty do sedla. Hlavní stavba navazuje na parkoviště a zastávku autobusu s točnou, stejně tak jejich zázemí a obohacení. Naproti pak stojí nová zvonička a jakýsi vstupní portál lesní pěšiny, která navazuje na trasu k radhošťskému hřebenu.

Studio Henkai se v lokalitě podepsalo pod řadu dalších realizací. Například pod projekt „procházky nad lomem“. To je tisíc metrů nových zpevněných stezek s lavičkami a tři přístřešky na kopci nad bývalým lomem v Horní Bečvě na Rožnovsku. Projekt iniciovaný obcí vyšel na necelé čtyři miliony. 

Bytový dům v Brně

OBRAZEM: Nejlepší architektura se dá stavět i za „málo“. Třeba bytovka v Brně

Mezinárodní odborná porota České ceny za architekturu již podeváté nominovala do užšího výběru projekty tuzemských architektů. Letos jde o 31 realizací: od mostů, parků po bytové a rodinné domy.

Přečíst článek

Architekta Eva Jiřičná a její projekt Centrum nového Žižkova

Eva Jiřičná: Věž vysoká 80 metrů je prcek. Konzervativní přístup brzdí vývoj Prahy

Původní projekt Central Group na Žižkově obsahoval věže tři, setkal se ale s nesouhlasem vedení Prahy. Architektka Eva Jiřičná ho tedy musela spolu se svým týmem přepracovat. Trvalo to pět let a místo tří budov bude mít rozvojové území kolem někdejšího „Mordoru“ v centru věž jen jednu. Vysoká bude 80 metrů. „Samozřejmě chápu, že úkolem památkářů je ochraňovat historii města. Na druhou stranu ale neinformovanost a mnohdy i přílišná konzervativnost jsou zbytečnou překážkou dalšího rozvoje,“ říká světoznámá architektka.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Chatku navrhli architekti se studia Byró architekti.

Chatka na 15 metrech čtverečních? Proč ne. Ta v zahrádkářské kolonii má výklopnou zeď

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme