Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bojíme se, vzkazují stavební úřady ministerstvu. Kolem digitalizace stavebního zákona panuje nervozita

Bojíme se, vzkazují stavební úřady ministerstvu. Kolem digitalizace stavebního zákona panuje nervozita
ČTK
Petra Jansová

První červencový den a s ním přicházející platnost nového stavebního zákona vyvolává řadu otázek. Neměli jsme možnost se dostatečně připravit, volají úředníci. A vrásky na čele vytváří dlouho očekávané změny stavebního řízení i architektům či developerům.

Reklama

Obavy a nejistota v souvislosti s datem 1. července a tím, že v platnost vstoupí dlouho očekávaná a plánovaná novela stavebního zákona nejsou ničím novým. Všichni ti, kterých se týká, alarmují už několik měsíců. Vznikaly i otevřené dopisy.

„Bohužel bez přesvědčivých odpovědí,“ dodává Jan Kasl, předseda České komory architektů. „Chceme stále věřit, že všichni zodpovědní na MMR pracují na 200 procent, aby se digitalizace stavebního řízení rozběhla a úřady 1. července nezkolabovaly. Uzavíráme smlouvy na nové stavby a trochu nevíme, jak proces klientům vysvětlit a také ocenit nové projektové fáze a naše výkony,“ dodává.

Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Po dvou letech zamrzlého trhu s nemovitostmi se letos, počínaje jarem, čeká zlom. S poklesem úrokových sazeb a po stagnaci prodeje bytů, kdy lidé s nákupem nemovitostí vyčkávali, přichází přelomový rok. „Očekáváme, že letos budeme mířit k tisícovce prodaných bytů,“ říká Dušan Kunovský, majitel největšího developera v zemi, který se soustředí na pražský trh.

Přečíst článek

Situaci každopádně řeší na stavebních úřadech. Je to ale obtížné, protože prováděcí vyhlášky k zákonu stále ještě prochází legislativním procesem.

Reklama

„Zejména jde o vyhlášku k digitalizaci stavebního řízení, která je pro stavební úřady zásadní a zatím neznáme její finální znění, neboť v současné době dochází ke zpracování připomínek,“ dodává Alexandra Kocková, ze Svazu měst a obcí ČR.

Stavebníci jdou do neznáma

Digitalizace je totiž zásadní pro zrychlení a zjednodušení procesů, dosud se s ní ale neměli možnost seznámit ani stavebníci, ani zaměstnanci stavebních úřadů. „Budou-li v rámci náběhu problémy a nedostatky, lze očekávat, že prvním nárazníkovým pásmem pro nespokojené investory budou právě zaměstnanci stavebních úřadů,“ dodává Kocková.

Optimismus všem kritikům i nadále přináší ministr Ivan Bartoš. Tvrdí, že vše se do 1. července zvládne. „Já si myslím, že ten systém je z pohledu úřadu intuitivní. Jestli v tuto chvíli lidé ovládají spisovou službu nebo si umí nakoupit v nějakém e-shopu, tak ovládání toho systému je velmi podobné,“ řekl ministr. K dispozici podle něj budou úředníci mít také instruktážní videa.

I když podle dřívějších vyjádření MMR mělo ke školení úředníků dojít už v únoru, dnem D má být nakonec 15. květen.

Faltýnková za PKR Partners

Nový stavební zákon je totální fiasko. Český přístup je děsivý, říká expertka na stavební právo Faltýnková

Chybí digitalizace, chybí prováděcí předpisy. Za pár měsíců, přesně od 1. července letošního roku, má v Česku začít platit nový stavební zákon. „Nevypadá to úplně optimisticky,“ říká Kristýna Faltýnková, advokátka kanceláře PRK Partners, která se stavebnímu právu věnuje. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, který má nový klíčový předpis na starosti, však stále nehodil flintu do žita. A tvrdí, že vše dobře dopadne. Zatím je to spíš zmatek, tvrdí Faltýnková.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Výstavba bytů stojí na hraně. Pokud nezlevní materiály nebo se nesníží sazby, firmy budou krachovat

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Konec krize s bydlením se blíží. Připravujeme se na další boom

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme