Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brno se dotahuje na Prahu. Ceny nájemného tam vzrostly o tisíce

Průměrné nájemné v Brně se zvyšuje
iStock
 ČTK

Starší nemovitosti v České republice ve třetím čtvrtletí dál zdražují. Důvodem je kromě jiného vyšší poptávka způsobená lepší dostupností hypoték.

Reklama

Ceny bytů se meziročně průměrně zvýšily o 11 procent a proti letošnímu druhému čtvrtletí o pět procent. Vyšší nárůst cen bytů byl spíše v regionech než v tradičně vyhledávaných lokalitách. Obdobným tempem jako ceny bytů zdražilo také nájemné. Rodinné domy oproti stejnému období minulého roku zvýšily hodnotu o desetinu a mezičtvrtletně o procento, uvádí data platformy Bezrealitky.cz.

Průměrná cena starších bytů se v Praze zvýšila oproti druhému čtvrtletí o procento a oproti létu roku 2023 o devět procent. Byla tak zhruba 128 tisíc korun za metr čtvereční. Podle analýzy se za tuto cenu v hlavním městě prodával průměrný byt v novostavbě. Ve Středočeském kraji byty zdražily mezičtvrtletně o šest procent a meziročně stejně jako v hlavním městě o devět procent. Poprvé v historii tak překonaly cenu 80 tisíc korun za metr čtvereční. V Brně metr čtvereční stál zhruba 94 tisíc korun, mezičtvrtletně o devět procent a meziročně o téměř 16 procent více.

Přestože v těchto lokalitách oproti druhému čtvrtletí rostly ceny do deseti procent, v šesti různých krajích byty zdražily o dvouciferné procentuální hodnoty. Nejvíce, tedy o pětinu, se zvýšily ceny v Ústeckém kraji, o 18 procent vyrostly v kraji Libereckém a o 17 procent na Českobudějovicku. V meziročním srovnání pak o více než čtvrtinu zdražily byty v Moravskoslezském a Jihočeském kraji. Podle analýzy je skokové zvýšení cen v regionech spíše důsledkem dohánění slabší poptávky ve druhém pololetí.

Vyšel nový magazín Realitní Club. Leitmotivem aktuálního vydání jsou pozemky. Objednávejte zde

Rodinné domy zdražovaly ve třetím čtvrtletí spíše v meziročním srovnání než oproti letošnímu jaru. Meziročně klesly ceny domů podle dat realitní platformy pouze v Ústeckém kraji a na Vysočině, a to v obou případech o dvě procenta. Naopak na Pardubicku a Olomoucku zdražily oproti roku 2023 o třetinu a v Moravskoslezském kraji a na Plzeňsku o čtvrtinu.

Reklama

Ján Krnáč, generální ředitel Cresco Real Estate

Slovenský developer proměnil holešovický brownfield. Další metou je Berlín

Cresco Real Estate je největším rezidenčním developerem na Slovensku. Kromě obytné čtvrti Slnečnice na jižním okraji bratislavské Petržalky, společnost jako vůbec první postavila ve slovenské metropoli rezidenční mrakodrapy. Nyní proměňuje i tvář Prahy. Po Holešovicích má našlápnuto k akvizici dalšího projektu. „Praha vždy bude větším městem a bydlení v ní bude vždy dražší. Každopádně pro obě města platí to, že pořídit si vlastní bydlení bez hypotéky bude takřka nemožné. Nikdo nemá dnes našetřené desítky milionů korun, aby si mohl koupit vlastní bydlení,“ říká výkonný ředitel Cresco Real Estate Ján Krnáč.

Přečíst článek

Také na zvyšování nájemného měla ve třetím čtvrtletí vliv vysoká poptávka. V létě přitom podle analýzy bývá zájem o hledání nového pronájmu a podnájmu nižší než ve zbytku roku. Letos se ale tento sezonní výkyv neprojevil a neklesá ani začátkem posledního čtvrtletí.

Nájemné letí vzhůru

„Nájemní cenové mapy se kompletně přepisují. Za pět let se v Praze zvýšila cena průměrného pronájmu 65metrového bytu o více než 6000 korun měsíčně, v Brně je to o 5000 korun, ve Středočeském pak asi o 4300 korun. Celé Česko se tak mílovými kroky přibližuje k západnímu standardu, kde nájem stále častěji tvoří nadpoloviční většinu ve výdajích domácností,“ řekl ředitel Bezrealitky Martin Ponzer.

V Praze aktuálně poptává bydlení v nájmu zhruba 73 zájemců na jeden byt. Oproti předchozímu čtvrtletí se zde ceny zvýšily o pět procent na 386 korun za metr čtvereční. V Brně s přibližně 35 zájemci zdražilo nájemné o šest procent na 301 korun a ve Středočeském kraji pak o pět procent na 271 korun za metr nájemní plochy.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme