Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zuzana Chudoba: Budoucností nájemního bydlení jsou do posledního detailu vybavené byty

Petra Jansová
pej

Byty vybavené do posledního detailu, třeba včetně obrazů nebo dokonce příborů. A hlavně spousta doplňkových služeb. Tak nějak bude brzy vypadat tuzemský trh s nájemním bydlením. Vlastní bydlení v Praze je těžko dosažitelný luxus, lidé nejenže půjdou do nájmů, ale budou čím dál častěji vyhledávat tento jakýsi hotelový koncept nájmu, říká v dalším díle podcastu Realitní Club zakladatelka společnosti BTR Consulting a členka prezidia Asociace nájemního bydlení Zuzana Chudoba.

Reklama

V Praze je něco kolem 233 tisíc nájemních bytů, většinu drží v rukách drobní investoři. Ti velcí, institucionální pak pronajímají kolem 2300 bytů. Jak říká Zuzana Chudoba, v budoucnu to bude přes 10 tisíc jednotek.

A podobná situace panuje v celém Česku. Jak vyplývá z aktuální analýzy společnosti Dataligence a Asociace nájemního bydlení, Zuzana Chudoba je členkou prezidia, v Česku je 223 tisíc investičních bytů, které vlastní 71 tisíc lidí. Jedná se zhruba o deset procent všech bytů v České republice, zbytek lidé využívají pro vlastní bydlení.

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Výstavba bytů stojí na hraně. Pokud nezlevní materiály nebo se nesníží sazby, firmy budou krachovat

Situace na rezidenčním trhu se nadále nelepší. Výstavba a prodej nových bytů, zejména v Praze, dál vázne. Developeři pozastavují novou výstavbu kvůli malému zájmu kupujících, drahým stavebním pracím a materiálům. Úrokové sazby hypoték zůstávají vysoko a odrazují lidi od půjček na bydlení. Úroky se v letošním roce i podle nedávného prohlášení guvernéra ČNB Aleše Michla už v letošním roce patrně nezmění. Podzimní oživení trhu s byty se tedy nekoná.

Přečíst článek

O nájemní bydlení je zájem

Rozdílů mezi nájemními byty drobných a institucionálních investorů je hned několik. Za prvé je to kvalita. Ta je, jak fondy či správcovské firmy zdůrazňují, špičková. Což se logicky propisuje i na ceně. Ta je u bytů v držení velkých investorů a institucí zhruba o 180 korun na metr čtvereční vyšší.

Reklama

Podle údajů společnosti BTR Consulting bylo v polovině letošního roku průměrné nájemné v „institucionálních“ nájemních domech na úrovni 534 korun za metr čtvereční. Jsou ale i projekty, kde se nájemné vyšplhalo výš. Měsíční nájem v bytě o dispozici 3kk může vyjít i k 80 tisícům. Poptávka i po takových typech domů je. 

„Všechny novostavby, které přišly na trh, se velmi dobře pronajímají,“ uzavírá Zuzana Chudoba.

Dům Fragment v Karlíně objímá obří socha.

Fragment v Karlíně opět budí pozornost. Po obřích sochách zaujalo obří nájemné

Ještě před svým dokončením vyvolal projekt nájemního domu Marcela Sourala a jeho skupiny Trigema velké pozdvižení. A to hlavně díky obří soše ženy, která dům objímá.

Přečíst článek

Poslechněte si aktuální díl podcatu Realitní Club, jehož hostem byla Zuzana Chudoba, zakladatelka společnosti BTR  a členka prezidia Asociace nájemního bydlení, v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

Další díly našeho realitního podcastu sledujte zde

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Trh s nájemním bydlením opanují velcí investoři, říká členka prezidia Asociace nájemného bydlení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme