Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byt skláře a sochaře na pražském sídlišti prošel výraznou obměnou

Byt na pražském sídlišti prošel výraznou obměnou
Radek Úlehla
Jiří Frydlewicz
fry

I byt v panelovém domě může překvapit netradiční architekturou. Ten na pražském sídlišti, který patří sochaři a skláři Vladimíru Bachoríkovi, si vzali do parády architekti ze studia NEUHÄUSL HUNAL. Pro ně si majitel připravil několik zajímavých požadavků. Například nechtěl v bytě žádné dveře.

Reklama

Cílem architektů v rámci totální rekonstrukce bytu o výměře 74 metrů čtverečních bylo dosáhnout co nejvyšší míry svobody, světla a velkorysosti. Došlo tak k půdorysnému i materiálovému rozmlžení hranic a funkcí: maximálně otevřený a plynoucí prostor bez dveří tak člení pouze obloukové polopříčky z copilitu. Tyto průsvitné skleněné tvárnice zajišťují průnik světla. Jejich materialita a charakter mimo jiné odkazují k celoživotní práci sochaře a skláře Bachoríka.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si rekonstrukci bytu na pražském sídlišti

Výrazný prvek v bytě dále tvoří koupelnový oblouk s toaletou a sprchou, který je kvůli vedení odpadu je usazen na platformě.

Reklama

Půdorysnou kompozici doplňují tři otevřené copilitové „hokejky“, které nenásilně vymezují šatnu, sklad a dílnu, jinými slovy kuchyni. Zbylý prostor je volně modulován mezi těmito křivkami skla a zůstává otevřen jakékoli budoucí interpretaci. „Jedním z našich oblíbených principů je odstranit vše, co není nosné a co neporušuje zákon,“ doplňují architekti k rekonstrukci bytu.

FOTOGALERIE: Jak to vypadá, když si architekt zrekonstruuje byt v paneláku?

Obdélný půdorys „od okna k oknu“ přetíná železobetonová nosná stěna se dvěma otvory, kterou architekti (díky její výsadní pozici) jako jediný prvek očistili na její materiálovou podstatu. Zbylé stěny a strop naopak ponechali v lapidární bílé omítce.

Místa, kde dochází ke kontaktu s vodou, jsou definována špinavě bílou mozaikou. Kuchyně je formulována technicistním jazykem, aby funkčně vyhovovala svému primárnímu účelu. Charaktery jednotlivých prostorů podtrhuje typ použitých svítidel: přísné linky či rozvolněné bodovky.

Kompletní rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči

OBRAZEM: Rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči dopadla náramně

Rekonstrukce starého bytu je vždy výzvou. Nejinak tomu bylo i u bytu ze 30. let minulého století v pražské Bubenči. S pomocí architektonického studia Studio COSMO zde došlo k mnoha úpravám, ovšem při zachování původních prvků bytu. Na ty navazuje především výběr materiálů využitých při rekonstrukci a také barev.

Přečíst článek

Na tomto pozemku kdysi stávala památkově chráněná vila.

OBRAZEM: Místo památkově chráněné vily stojí pod Oborou Hvězda „bytovka“ a dva rodinné domy

Na svažitém pozemku stávala secesní vila. Památkově chráněný dům ale dlouho zel prázdnotou a v roce 2018 ho zničil požár. A dnes místo něj stojí hned tři nové objekty, které navrhl ateliér martin cenek architecture.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jak se proměnil panelákový byt pod taktovkou architektů?

Sláva panelákům. Stačí pár promyšlených zásahů a byt konkuruje novostavbám

Přečíst článek
Díky proměně dispozic má konečně obývák přímý vstup na lodžii.

FOTOGALERIE: Jak se bydlí v paneláku? Hezky, když si ho zrekonstruuje architekt

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme