Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bytů je v Česku kriticky málo, zjistili statistici

Bytová výstavba je stále v útlumu, přestože poptávka roste
ČTK
 ČTK

Údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) za letošní červenec dokazují přetrvávající útlum bytové výstavby navzdory růstu poptávky, uvedli odborníci.

Reklama

Počet prodaných bytů se stále zvyšuje, ale výstavba podle expertů nedosahuje takových hodnot, aby zabránila dalšímu růstu cen rezidenčních nemovitostí. Podle ČSÚ se začalo v červenci stavět 2806 bytů, tedy o 5,5 procenta méně než před rokem. Počet dokončených bytových jednotek klesl o 7,2 procenta na 2719.

„Meziroční pokles, za kterým stál především útlum výstavby ve Středočeském a Jihočeském kraji, nedokázala svými lepšími výsledky vykompenzovat ani Praha. Ta aktuálně vyniká nejenom v jednom měsíčním srovnání, ale i z pohledu vývoje od začátku roku. Zatímco celý trh míří dolů, v Praze se staví nových bytů čím dál více. Žádný rekord letos nejspíš nepadne, protože v ročním úhrnu se zde staví něco přes 7000 bytů, avšak je vidět, že to nejhorší má zdejší trh snad za sebou,“ řekl ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Karel Havlíček

Havlíček: Až vyhrajeme volby, zruším ministerstvo pro místní rozvoj. Stavební zákon převedeme jinam

Karel Havlíček je stínovým premiérem za ANO. Za rok budou parlamentní volby, ANO je vyhraje a Havlíček nyní připravuje strategii budoucí vlády. Bude Havlíček premiérem, nebo si to zase vezme pod sebe Babiš? Havlíček svou pracovitostí ukazuje, že je připraven. „Jsem připraven se předsedou vlády stát,“ říká. Dobře však ví, že o tom nerozhodne on. Letos v září se konají krajské volby. Nejsou tak důležité jako ty parlamentní, ale Havlíček nezahálí. Dává svou energii straně tak, aby ji dotáhl k vítězství. „Od rána do večera jezdím obce, města, městečka. Jezdím po všech nádražích, po všech hospodách.“ Prostě workoholik.

Přečíst článek

Nedostatečné tempo

Tempo výstavby bytů je podle ekonoma BHS Štěpána Křečka nedostatečné. To podle něj v kombinaci s přítokem nových peněz z hypotečního na realitní trh pravděpodobně povede k výraznému růstu cen nemovitostí v žádaných lokalitách, což může dále zhoršovat dostupnost vlastnického bydlení.

Reklama

Z posledních údajů Swiss Life Hypoindexu vyplývá, že průměrná sazba hypoték na počátku září nepatrně klesla. Proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května předloňského roku. Za rok a půl průměrná sazba klesla přesně o jedno procento. Česká národní banka snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,5 procentního bodu. Za poslední čtyři měsíce klesla průměrná sazba o 0,19 procentního bodu.

Podle výkonné ředitelky developerské společnosti Central Group Michaely Váňové se na trhu již objevují náznaky, že se stavebnictví a bytový trh začínají odrážet ode dna. Například v Praze se za první pololetí podle ní prodalo o 112 procent více nových bytů než před rokem.

Kompletní rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči

OBRAZEM: Rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči dopadla náramně

Rekonstrukce starého bytu je vždy výzvou. Nejinak tomu bylo i u bytu ze 30. let minulého století v pražské Bubenči. S pomocí architektonického studia Studio COSMO zde došlo k mnoha úpravám, ovšem při zachování původních prvků bytu. Na ty navazuje především výběr materiálů využitých při rekonstrukci a také barev.

Přečíst článek

Případné letošní oživení bude podle manažera pro veřejné záležitosti ve společnosti Velux, výrobci střešních oken, Ondřeje Boreše velmi křehké a pozvolné. „Trhu zatím ani příliš nepomáhají nižší úrokové sazby, které na jedné straně sice zvyšují zájem o nové bydlení i rekonstrukce, na druhou stranu ale můžou vést k obnovení růstu cen nemovitostí. Vyřešeny navíc nejsou ani současné problémy s pomalým stavebním řízením,“ uvedl. Výrazněji trhu podle něj pomohou rekonstrukce.

Stavební výroba v Česku se v červenci po čtyřech měsících poklesu meziročně zvýšila o dvě procenta. Produkce v inženýrském stavitelství meziročně vzrostla o 7,1 procenta, pozemní stavby zůstaly nepatrně pod úrovní loňského července. O 2,1 procenta se snížila také hodnota vydaných stavebních povolení, dosáhla 39,4 miliardy korun. Stavebních povolení, které úřady v červenci vydaly, meziročně ubylo o tři procenta na 6104.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme