Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byty budou zdražovat, nájmy budou růst, říká developer Kunovský

Dušan Kunovský
Newstream/Michael Tomeš
 nst
nst

Investoři v Praze připravují téměř 145 tisíc nových bytů. Nabídka na trhu ale přesto nestačí prudce rostoucí poptávce a ceny bytů opět stoupají, říká nová analýza společnosti Central Group Dušana Kunovského.

Reklama

Podle jeho analýzy trh s novými byty výrazně ožil. V letošním prvním čtvrtletí se v Praze prodalo téměř 2,5krát více novostaveb než ve stejném období loni. Nabídka nových bytů ale výrazně zaostává a ceny bytů proto začaly opět růst. A to i přesto, že počet bytů, které investoři v Praze plánují postavit, neustále roste. Kvůli nefunkčnímu systému povolování nových staveb se je ale nedaří v dostatečném počtu uvádět na trh.

Nižší sazby i DPH povzbudilo poptávku

V prvním čtvrtletí letošního roku se prodalo zhruba 1 600 bytů. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték. Pozitivní roli pro podporu poptávky sehrálo také lednové snížení DPH na nové byty z 15 na 12 procent, což na průměrném pražském bytě ušetřilo kupujícím zhruba čtvrt milionu korun.

Naproti tomu nabídka nových bytů na pražském trhu zůstává výrazně nedostatečná, tvrdí analýza Central Group. Již déle než rok počet nových bytů ke koupi stagnuje na úrovni okolo 5 500 bytů a ke konci letošního prvního čtvrtletí dokonce mírně klesl.

Dušan Kunovský

Dušan Kunovský: Byty se začnou prodávat, jen to bude dražší

Po dvou letech půstu Dušan Kunovský, největší český stavitel bytů, opět vyráží s jarním oživením na trh, aby potvrdil svou pozici jedničky v bytové výstavbě v Praze. Pro letošní rok má plán prodat tisíc bytů. A jak říká, nevidí důvod, aby tento cíl nebyl naplněn.

Přečíst článek

Reklama

„Na trh s novými byty se díky levnějším a dostupnějším hypotékám vrací dva roky odkládaná poptávka a počet prodaných bytů výrazně roste. Už se dokonce vrátil i na úroveň před pandemií. Prudce sílící poptávka ale naráží na velmi omezenou nabídku kvůli nefunkčnímu povolování a ceny bytů na trhu proto již začínají opět mírně růst,“ říká Dušan Kunovský, zakladatel a šéf Central Group. Podle něj kvůli tomu porostou nejen ceny nových bytů, ale také nájemné. Protože i bytů na nájemní bydlení je jen omezený počet.

Problémem podle něj je, že se byty kvůli nefunkčnímu systému povolování nových staveb nedaří v dostatečném počtu dostat na trh. Dlouhodobě se jich totiž povoluje jen kolem pěti tisíc ročně, přitom každoroční potřeba hlavního města je minimálně dvojnásobná. V Praze proto prudce narůstá bytový deficit. Jen od roku 2006, od kterého Český statistický úřad publikuje data povolených bytů za Prahu, narostl pražský bytový deficit o více než 85 tisíc bytů.

V aktuálních cenách hodnota všech připravovaných bytů přesahuje 1,5 bilionu korun. Při 12tiprocentní sazbě by z nich stát mohl jen na DPH získat přes 165 miliard korun. Další desítky miliard by pak výstavba přinesla hlavnímu městu formou nedávno zavedených kontribucí, tedy „dobrovolných“ příspěvků investorů městu. 

Sídlo České spořitelny v nově budované části Smíchov City

Luděk Sekyra se rozjel. Na Smíchově staví největší čtvrť v Praze za sto let

Na Smíchově se rozjíždí druhá etapa obřího projektu Luďka Sekyry, která zahrnuje byty, kanceláře, parky, v zásadě celou novou čtvrť. Dominantou této etapy výstavby části města, kterou firma jednoho z nejbohatších Čechů nazývá Smíchov City Jih, bude centrála České spořitelny. Celý projekt Smíchov City bude kompletně dokončen v roce 2032. Podívejte se, jak má vypadat.

Přečíst článek

Podle Central Group jsou kvůli pomalému povolování a malému objemu výstavby ceny zbytečně vyšší minimálně o 15 procent a bydlení je tím pádem hůře dostupné.

Situaci s povolováním nové výstavby sliboval vyřešit nový stavební zákon, který má nabýt plné účinnosti od 1. července. Především kvůli velké řadě změn a také pozdnímu představení prováděcích předpisů a digitalizace ale přináší řadu pochybností a obav, zda po jeho uvedení do praxe nenastane krátkodobý kolaps systému povolování. „Nový stavební zákon, přestože po poslední schválené novele nenaplňuje původní velká očekávání, má stále potenciál přinést do schvalovacího procesu řadu pozitivních věcí. A digitalizace je také zcela nezbytná. Takže si všichni držme palce, že uvedení nového stavebního zákona a digitalizace do praxe dobře dopadne a případné drobné problémy na počátku se podaří co nejdříve překonat,“ tvrdí Kunovský.

Sambuca di Sicilia

Italové zdražili. Za dům už chtějí tři eura

Výprodej historických domů na Sicílii pokračuje. Městečko Sambuca di Sicilia tentokrát nabízí 12 domů.

Přečíst článek

Na obchodní dům Máj v Praze dělníci přidělali druhého motýla od Černého

OBRAZEM: Jak vypadá Máj uvnitř? Máme první fotky

Jedna z nejstřeženějších rekonstrukcí v Praze je u konce. Někdejší obchodní dům Máj se otevře příští pondělí. Architekti a designéři, kteří pracovali na podobě interiéru, ukázali první fotky.

Přečíst článek

Škoda 1000 MB de luxe

Blázni, nebo předvídaví investoři? Embéčko může stát klidně milion a zájem je i o trabanty

Registrovaných automobilových veteránů je v Česku něco kolem 25 tisíc, dalších 10 tisíc stojí ve stodolách nebo v dílnách, kde čekají na renovaci. Na jeden takový sraz milovníků starých aut jsme se vypravili a vyzkoušeli si, jaké je to šplhat s téměř 60 let starým autem do kopce.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Dušan Kunovský z Central Groupu na snímku z roku 2019

Kunovský přikoupil pozemky u bývalého brownfieldu Tesly Hloubětín. Postaví na nich další tisícovku bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme