Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byty v Německu zdražují. Dvouletý realitní propad končí

Bytová výstavba se v Německu znovu rozjíždí
Newstream Michal Nosek
Michal Nosek
nos

V nabídce německých realitních kanceláří byly v posledních letech běžné slevy na byt více než milion korun. K takovému kroku se například odhodlal i developer projektu Viva Agrippina nedaleko centra Kolína nad Rýnem.

Reklama

Chtěl tím stimulovat poptávku poté, co se potenciální kupci ocitli v šoku, když Evropská centrální banka v roce 2022 zvýšila úrokové sazby a hypotéky se staly prakticky nezaplatitelné. řekla Anett Barsch, vedoucí  projektového vývoje v německé pobočce Swiss Life Asset Managers.

Recese se chýlí ke konci

Lidé, kteří v Německu čekali další vlnu slev, již mají smůlu. Recese v německých městských rezidenčních nemovitostech se chýlí ke konci. Důvodem obratu je rostoucí nedostatek bytů v klíčových německých městech. V Kolíně nad Rýnem tak po slevách ceny bytů již rostou čtyři měsíce a v jen červnu posílily o čtyři procenta. Dle analýzy dat z online realitní platformy Immowelt, kterou provedla agentura Bloomberg. Dvouletý propad končí i v dalších německých městech.

FOTOGALERIE: Městský park v Hamburku

Reklama

Ceny bytů v Mnichově, který je historicky nejdražším na německém nemovitostním trhu, v červnu poprvé od srpna 2022 stouply. Zdražení je již patrné i ve Frankfurtu, německém finančním uzlu, kde se trend po meziročním poklesu o více než 16 procent v srpnu 2023, obrací, uvádí agentura Bloomberg.

Krize odchází

„Kupující jsou si nyní jistější v tom, co si mohou dovolit, a poptávka po všech druzích rezidenčních nemovitostí výrazně vzrostla,“ řekla k aktuální situaci Silke Peschmann, obchodní ředitelka realitní kanceláře Engel & Völkers v Kolíně nad Rýnem.

Ceny bytů v Německu se upravily mnohem silněji než v jiných evropských zemích, protože většina lidí si pronajímá své domy, což znamená, že spotřebitelé mají možnost zůstat nájemníky, spíše než si brát drahé hypotéky.

Dalibor Martínek: Český trh s nájemním bydlením se přehřívá. Vlastníci chtějí moc peněz

Dosud developeři stavěli byty hlavně na prodej. Ten se nyní nedaří, úroky půjček jsou pořád vysoko. Takže hledají nové cesty. Teď přišly na řadu nájmy. Ale nikdo neví, jak tahle cesta funguje.

Přečíst článek

Zatímco v největší německé metropolitní oblasti by mohly do roku 2040 vzrůst až o 20 procent, populace ve velké části zbytku země bude klesat a poptávka po novém bydlení se následně sníží, podle Jochena Möberta, ekonoma Deutsche Bank. V budoucnu se „ceny rezidenčních nemovitostí budou odpovídajícím způsobem lišit,“ řekl.

Rizikem je, že propast mezi majetnými a nemajetnými se zvětšuje. Ve snaze zacelit tento rozdíl se německá vláda zavázala do roku 2027 zavést státní financování ve výši více než 18 miliard eur na podporu rozvoje cenově dostupných domů. „Potřebujeme novou výstavbu ve velkém měřítku,“ řekl německý kancléř Olaf Scholz.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nové byty v Rezidenci u Šárky

Nové byty v Rezidenci u Šárky nabízí komorní bydlení v přírodě. A přímé tramvajové spojení do centra

Přečíst článek
Ministerstvo pro místní rozvoj spustí na podzim program Dostupné bydlení, čeká na potvrzení Evropské komise

Snadněji k vlastnímu domovu. Ministerstvo spustí program Dostupné bydlení, čeká se jen na eurokomisaře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme