Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny bytů nerostou, naopak. Jak se budou vyvíjet do konce roku?

Ceny starších bytů nerostou, naopak
iStock
Petra Nehasilová
pej

Oživení realitního trhu není tak razantní, jak se začátkem roku předpokládalo. Ceny starších nemovitostí nerostou, někde klesají a jinde stagnují, což platí i o Praze.

Reklama

Zatímco ještě na jaře se očekávalo, že ceny secondhandových nemovitostí naberou dynamický nárůst, data realitní skupiny European Housing Services (EHS) za druhý kvartál ukazují, že v některých regionech se naopak propadají a v dalších stagnují.

Se začátkem letošního roku přišel na realitní trh výrazný optimismus. Nyní se však ukazuje, že do jisté míry přehnaný. Stoupá sice počet prohlídek, ale možnosti domácností investovat do bydlení jsou prokazatelně stále omezené. Nejvíce je to vidět u nabídky velkých měst, kde jarní ceny domů a bytů testovaly kupní sílu a zjistily, že bez kroku zpět to zatím nepůjde,“ popisuje dění na trhu Hendrik Meyer, šéf skupiny EHS.

Malý byt

Hypoindex: Hypotéky v létě opět nezlevnily

Průměrná sazba hypoték na počátku července nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,02 procentního bodu na 5,49 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května 2022. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek

Ceny stagnují dokonce i v Praze

Podle Meyera za tímto propadem stojí nerealistická očekávání u méně kvalitních nemovitostí, u kterých na jaře realitní makléři zvýšili ceny bez zjevného důvodu. Pouze tím však prodloužili dobu prodeje a minuli první vlnu zájemců, kteří si v prvním pololetí zařizovali hypotéky.

Reklama

Ceny bytů stagnují i na největším trhu v Praze. Průměrná cena se zde zvýšila pouze o procento na 126 tisíc korun za čtvereční metr. V Brně, kde se ceny zvyšovaly skokově, nyní dochází ke čtyřprocentní korekci. Ceny starších bytů zde oproti jaru klesly zhruba na 87 tisíc korun za metr čtvereční. A propad cen hlásí i Středočeský kraj, byty se tam prodávaly za podobnou cenu jako na jaře - za 76 tisíc korun za čtvereční metr.

Automatické mlýny v Pardubicích

Místo mouky umění. Konverzi pardubických mlýnů opěvují odborníci. Zaslouženě

Konverze Automatických mlýnů v Pardubicích zaujala odbornou porotu hned dvou architektonických klání.

Přečíst článek

Chuť nakupovat ale je, v druhém kvartále zájem o prohlídku projevilo nejvíc lidí za 24 měsíců, k uzavření obchodu už však nedošlo. „Ukazuje se, že možnosti domácností v oblasti financování stále nejsou tak dobré, aby se trh rozpohyboval," říká Meyer. Opatrnost domácností související s pomalejším ekonomickým zotavením se podle Meyera pravděpodobně propíše i do druhé poloviny letošního roku.

Budova Victoria Palace na Vítězném náměstí v Praze je zkolaudovaná.

Po téměř 100 letech na pražském Vítězném náměstí stojí nová budova. Má fasádu za miliony a 25 let starý strom

Pozemek na Vítězném náměstí desítky let zel prázdnotou. Až nyní se podařilo dokončit městský blok navržený urbanistou Antonínem Engelem.

Přečíst článek

Dušan Kunovský

Kunovského Central Group koupil pozemky v Karlíně. Postaví tam novou čtvrť

Největší český developer Dušan Kunovský koupil v Karlíně pozemky o rozloze Václavského náměstí. První byty, které v nové čtvrti vyrostou, budou k nastěhování v roce 2030. Je to naše nejsložitější a nejdražší akvizice v historii Central Groupu, řekl Kunovský serveru SeznamZprávy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme