Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny bytů v Česku stále rostou. Výrazně podražil Plzeňský kraj

Plzeň
iStock
Jiří Frydlewicz
fry

Ceny bytů v Česku stále rostou. Z dat žebříčku Deloitte Real Index, který vydává poradensko-technologická společnost Deloitte, vyplývá, že průměrná cena rostla o 2,4 procent na 101 700 korun za metr čtvereční, oproti čtyř procentům a 99 300 korunám za metr v prvním letošním čtvrtletí. Cenovka se zvedla u bytů ve 12 ze 14 krajů.

Reklama

Nejvyšší růst napříč zemí byl zaznamenán v Plzeňském kraji, kde ceny nemovitostí vyletěly o 12,8 procenta. Podobný údaj zaznamenal i kraj Pardubický. Jen ve dvou krajích v Česku došlo k poklesu cen nemovitostí. Konkrétně v Jihočeském kraji (-0,1 procenta) a Karlovarském (-4,4 procenta).

Meta pokořena

„Druhý kvartál letošního roku přinesl pokračující růst cen bytů napříč Českem. Po roce, kdy ceny bytů v Česku stagnovaly či spíše klesaly, došlo už potřetí v řadě k jejich růstu. Navíc poprvé v historii průměrná transakční cena v ČR překročila 100 tisíc korun za metr čtvereční, a to zejména vlivem dominantních rezidenčních trhů Prahy a Brna. Aktuální situace tak definitivně potvrzuje, že trend růstu, který započal snižováním úrokových sazeb, odezněním vysoké inflace i poklesem cen energií, pokračuje a pokračovat bude. Dochází totiž ke zvyšování poptávky, což se vždy projevuje rostoucími cenami bytů,“ uvádí expert na nemovitostní trh z poradenské a technologické společnosti Deloitte Petr Hána.

video

Už brzo začneme měnit nádraží na Florenci i Hlavní nádraží, říká Musil z Penty

Za sedmnáct let se nám podařilo vytvořit zásobník pozemků na těch nejlepších místech v Praze, říká David Musil, od července výkonný šéf Penta Real Estate, kde nahradil Petra Paličku. Ve firmě po téměř celou tuto dobu Musil pod Paličkou pracoval.

Přečíst článek

Nejdráže je i nadále v Praze. Zde byl zaznamenán nárůst o 5,7 procenta, průměrná cena za metr čtvereční činí 132 tisíc korun. Naopak nejnižší ceny bytů jsou nadále v Ústeckém kraji, kde se cena za metr čtvereční pohybuje okolo 34 900 korun za metr čtvereční

Reklama

„Během letošního jara se v celém Česku prodalo dohromady 7 182 bytů. Nejvíce, a to 3 208, jich bylo v novostavbách, dále bylo 2 226 bytů v panelových domech a 1 748 jednotek v cihlových domech,“ pokračuje Hána.

V Praze během daného období vzrostla průměrná cena bytů o zmíněných 5,7 procenta na 132 tisíc korun za metr čtvereční v porovnání s 2,6 procenty a 124 900 korunami za metr v prvním letošním kvartále. K nárůstu cen došlo ve většině městských částí, ten nejrychlejší byl zaznamenán na Praze 7, a to o 14 procent při cenách kolem 146 400 korun za metr čtverční. 

Nejdražší nemovitosti jsou v hlavním městě na Praze 1 (172 700 korun za metr čtvereční), Praze 2 (161 900 korun za metr) a na Praze 7 (146 400 korun za metr). Naopak nejlevnější byty jsou v metropoli na Praze 4 (118 600 korun za metr čtvereční), Praze 9 (118 900 korun za metr) a Praze 10 (120 tisíc korun za metr).

„Situaci na českém realitním trhu výrazně ovlivňuje váznoucí výstavba nových bytů, kterou bych se nebál označit za chronickou. Každoročně se po celé naší zemi postaví o tisíce bytů méně, než by bylo potřeba. Momentálně to však nevypadá, že by se mohl vývoj ubírat lepším směrem. Jsem tudíž přesvědčen, že v příštích měsících a nejbližších letech pojede tuzemský nemovitostní trh ve stejných kolejích jako doposud,“ dodává Hána z Deloitte.

Garsonka za pět milionů? Pražské ceny už platí i v Brně

Ceny bytů v Brně začaly opět růst. Metr čtvereční (m2) v novostavbě stojí v průměru už 134 tisíc a pomalu se tak dotahuje na pražské ceny (147 tisíc m2). Nová garsonka v jihomoravské metropoli už vyjde na pět milionů korun.

Přečíst článek

Ceny nájmů na začátku akademického rostou

Studenti zaplatí víc. Ceny nájmů na začátku akademického roku rostou, nejvíc v Brně

Se začátkem akademického roku 2024 dochází k výraznému nárůstu poptávky po nájemním bydlení v univerzitních a krajských městech. Tato zvýšená poptávka, která je obzvláště silná ze strany studentů hledajících ubytování mimo vysokoškolské koleje, vyústila v meziroční růst cen nájmů o 5 procent. Růst cen je patrný zejména u menších bytů typu 1+1 a 1+kk, které jsou mezi studenty nejžádanější.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme