Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český trh komerčních realit táhnou tuzemští investoři

Český trh komerčních realit táhnou tuzemští investoři
Myslbek, a.s., užito se svolením
 ČTK

Na trhu s komerčními realitami jsou stále investiční příležitosti. Na prodej jsou nejen luxusní hotely v Praze, ale také třeba nákupní centra. Například Galerie Myslbek či nákupní centrum Atrium Flora.

Reklama

V Česku se v druhém čtvrtletí investovalo do komerčních nemovitostí 11,6 miliardy korun (465 milionů eur), mezičtvrtletně o zhruba dvě miliardy korun méně. V meziročním srovnání je to ale nárůst o 56 procent. Z více než tří čtvrtin je tvořily finance od tuzemských investorů. Největší zájem byl o investice do kancelářských nemovitostí a následně do nemovitostí rezidenčních a průmyslových areálů. Vyplývá to z analýzy realitně-poradenské společnosti Colliers. Největší transakcí druhého čtvrtletí byla akvizice domu na pražském Václavském náměstí 42 za zhruba 3,5 miliardy korun (140 milionů eur).

Do kanceláří směřovalo v druhém čtvrtletí 38 procent investic, tedy 4,4 miliardy korun (175 milionů eur). Do rezidenčních nemovitostí se investovalo 29 procent kapitálu a do skladových, logistických a průmyslových nemovitostí 17 procent. Takzvaný prime yield, tedy roční výnos z nejmodernějších budov v nejvyhledávanějších lokalitách, zůstal ve srovnání s předchozím čtvrtletím beze změn.

Komerční banka na Václavském náměstí

Úředníci se budou stěhovat ze Škodova paláce na Václavské náměstí

Praha koupí zhruba za 3,5 miliardy korun od Komerční banky (KB) společnost VN 42, která vlastní kancelářskou budovu na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice. Schválili to městští radní. Magistrát plánuje do budovy přestěhovat úředníky ze Škodova paláce v Jungmannově ulici, kde je do konce března 2028 v pronájmu.

Přečíst článek

„Náš pohled na prime yield z prémiových kancelářských nemovitostí je proto na hodnotě 5,50 procenta, výnosová míra z prime industriálních nemovitostí je o něco vyšší a jejich míra dosahuje 5,25 procenta. Pokud jde o prémiové maloobchodní nemovitosti, yield z nejlepších nemovitostí na hlavních nákupních třídách je 4,50 procenta, z nákupních center šest procent a z nejlepších retailových parků 6,25 procenta,“ řekl Josef Stanko, ředitel oddělení průzkumu trhu v Colliers.

Reklama

Budovu na Václavském náměstí 42, historický kancelářský komplex o rozloze téměř 40 tisíc metrů čtverečních, koupilo od Komerční banky hlavní město Praha jako svou novou radnici. Přestěhovat se z aktuální lokality chtějí pracovníci magistrátu okolo roku 2028. Mezi další významné transakce patřily koupě bytů vystavěných k pronájmu v projektech Nová Elektra a Vysočanský Mlýn v Praze 9. Za nákupem stáli institucionální pronajímatelé AFI Europe a Mint Investments. V sektoru průmyslových nemovitostí pak společnost RSJ prodala plně pronajatý sklad o rozloze 40 tisíc metrů čtverečních v blízkosti Chomutova společnosti Patria.

Finep, projekt Nová Elektra v Praze 9

Finep prodá Izraelcům 800 nájemních bytů za dvě až tři miliardy

Developerská společnost Finep prodá izraelskému investorovi AFI Europe 800 nájemních bytů v Praze. AFI, která je v Praze největším nájemcem vybavených bytů postavených primárně za účelem pronájmu, za ně zaplatí dvě až tři miliardy korun.

Přečíst článek

Obchody s nemovitostmi se podle Colliers i přes současné geopolitické a ekonomické hrozby nadále uzavírají, přestože v nižších objemech než před dvěma a třemi roky. „Vzhledem k výsledkům za první a druhé čtvrtletí by celkový objem investic v roce 2024 mohl přesáhnout 1,4 miliardy eur (35 miliard korun), pokud se některé z větších transakcí, které jsou v současné době ve hře, uzavřou během druhé poloviny tohoto roku,“ dodal Stanko.

Podle Colliers se projednávají například koupě Galerie Myslbek v centru Prahy či nákupního centra Atrium Flora v Praze 3. Zájem roste také o hotely, investory zajímají například pražské hotely Four Seasons. Očekávat se podle poradenské společnosti dá i pokračující zájem o rezidenční produkty typu build-to-rent, tedy byty postavené za účelem pronájmu.

Výprodej luxusních hotelů v Praze. Najdou kupce?

Na pražském realitním trhu se objevilo hned několik luxusních hotelů na prodej. Celkově může jít o miliardové transakce.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Český trh s nájemním bydlením se přehřívá. Vlastníci chtějí moc peněz

Dosud developeři stavěli byty hlavně na prodej. Ten se nyní nedaří, úroky půjček jsou pořád vysoko. Takže hledají nové cesty. Teď přišly na řadu nájmy. Ale nikdo neví, jak tahle cesta funguje.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme