Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Církev koupila na Smíchově stovku bytů a otevřela tam školku

Církev koupila na Smíchově stovku bytů a otevřela tam školku
Profimedia
 nst
nst

Pražské arcibiskupství převzalo od developerské skupiny Trigema 114 bytů určených ke komerčnímu pronájmu v projektu Lihovar na pražském Smíchově. Zároveň tam otevřelo dvoutřídní mateřskou školu pro 50 dětí. Uvedli to při otevření školky zástupci arcibiskupství, které v souvislosti s církevními restitucemi a zajištěním budoucího financování založilo realitní platformu s názvem XPlace. Cenu neuvedli. Podle loňské výroční zprávy však arcibiskupství do roku 2023 investovalo do platformy XPlace 2,2 miliardy korun.

Reklama

Nová čtvrť na místě bývalého smíchovského lihovaru začala růst v roce 2022, bude tam celkem 535 bytů. Ty zakoupené arcibiskupstvím jsou podle provozního ředitele XPlace Richarda Záruby zaměřené především na mladé lidi, kteří mají peníze na uhrazení tržního nájmu. „Je to luxusní bydlení a ty nájmy tady nejsou úplně malé,“ řekl Záruba. Dodal, že celý koncept XPlace je komerční a slouží k zajištění provozu arcibiskupství poté, co skončí státní financování.

Byznys, žádná charita

V Lihovaru nabízí arcibiskupství plně i částečně vybavené byty za nájmy, které se pohybují od 16 tisíc korun měsíčně za 1+kk po 65 tisíc korun za 4+kk se střešní terasou. Byty jsou ve čtyřech vchodech, z nichž jeden bude dokončen až v listopadu. „Z toho, co nabízíme nyní, máme asi třetinu obsazenou a na další zhruba třetinu máme rezervace,“ uvedl ředitel. Dodal, že budovy jsou energeticky nenáročné, objekt má plynovou kotelnu a v případě jednotek v nejvyšších patrech pod střechou jsou standardně nainstalovány klimatizace.

V současnosti podle Záruby pod platformu Xplace spadá asi 280 bytů v Praze a Středočeském kraji, v příštím roce by měl počet vzrůst na 450. S postupem majetkové odluky církve a státu, při které bude stát církvi posílat finanční náhrady až do roku 2040, pak bude arcibiskupství podle ředitele v nákupech bytů pokračovat. „Většinou jsou to nové projekty,“ řekl dále.

Reklama

Finep postaví pro Arcibiskupství pražské nájemní byty

Církev skupuje byty. Další akvizicí je developerský projekt v Ruzyni

Pražské arcibiskupství opět rozšiřuje svůj bytový fond. Nyní si od developerské společnosti Finep objednalo 57 bytů z projektu U Šárky.

Přečíst článek

Dodal, že arcibiskupství pod XPlace převedlo i starší byty, které se rekonstruují a budou rovněž určeny k pronájmu. „Připravujeme i vlastní developerské projekty,“ zakončil Záruba.

Součástí projektu je i církevní mateřská škola. Podle ředitele Arcibiskupského gymnázia a koordinátora školství v arcidiecézi Ondřeje Mrzílka jde o první školku, kterou pražská arcidiecéze otevřela od 90. let minulého století. Celkem má podle něj arcibiskupství sedm školek, z nichž pět je v Praze, jedna v Kladně a jedna v Kolíně. Kromě toho v metropoli provozuje také Křesťanské a Arcibiskupské gymnázium, základní Veselou školu v Praze 1 a Vyšší odbornou školu publicistiky.

Mrzílek dodal, že arcibiskupství se nyní v oblasti školství zaměřuje na dva hlavní projekty, a to stavbu logopedické školy v Klecanech, která je velmi finančně náročná, a rekonstrukci Arcibiskupského gymnázia. „Potom máme další požadavky stávajících škol, které by potřebovaly rozšířit kapacitu nebo opravit nějaké prostory, takže v tuto chvíli se zaměřujeme na dva velké projekty a zlepšení podmínek stávajících škol. Pokud ale budou nějaké volné prostory, tak se určitě arcibiskupství novým školám nebrání, ale také to záleží i na poptávce na straně města a rodičů,“ řekl. Dodal, že zrovna v Praze 5 je poptávka velká.

Zuzana Chudoba, předsedkyně Asociace nájemního bydlení

Vrací se éra podnikových bytů, říká Zuzana Chudoba

Zuzana Chudoba je zakladatelkou a majitelkou společnosti BTR Consulting, která se věnuje správě nájemních bytů. Nyní jich má v péči asi sto padesát. Zároveň je členkou prezidia Asociace nájemního bydlení, což je lobbistická organizace, která se snaží i změnami v legislativě zvýšit práva vlastníků bytů. „Třeba v Německu mají databázi nájemců,“ říká Chudoba. O vytvoření něčeho podobného se asociace snaží i v Česku. Její firma mezitím přináší na trh novinku, nájemné bez kauce. Místo kauce bude pojistka. Nájemník platí v ceně nájemného pojištění pro případ škod či neplacení nájemného.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme