Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Data ze stavebních řízení v ohrožení. Dodavatel systému žádá po ministerstvu 360 milionů

Data ze stavebních řízení v ohrožení. Dodavatel systému žádá po ministerstvu 360 milionů
Profimedia
 ČTK

Společnost Vita software, která dosud dodávala většině stavebních úřadů systém pro stavební řízení, žádá po ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) 360 milionů korun, píše web HN.cz. Pokud stát firmě Vita software nezaplatí, hrozí podle serveru, že mu firma neposkytne data ze starých stavebních řízení. Ministerstvo plánuje, že údaje získá bez účasti stávajících dodavatelů.

Reklama

Vita software dodává zhruba 85 procentům úřadů v Česku program, ve kterém úředníci vedou stavební řízení podle starého zákona. Od začátku tohoto měsíce ale platí nová legislativa a MMR v souladu s ní spustilo centrální informační systém stavebního řízení (IS SŘ).

Ministerstvo původně počítalo s tím, že si města zajistí převod dat do nového systému se svými stávajícími dodavateli smluvně. S tím, že se největší z nich bude vzpírat, se podle serveru nepočítalo. „Chtěli 600 000 korun za každý převedený stavební úřad. To je nesmyslná částka,” řekl HN.cz ředitel odboru digitalizace a informačních systémů na MMR Petr Klán. Celkem by tak šlo o 360 milionů korun. Vita software podle serveru argumentuje, že na migraci dat má ministerstvo z Národního plánu obnovy vyčleněno právě 360 milionů korun.

Stát nyní plánuje získat data o stavebních řízení bez účasti stávajících dodavatelů. „Bude to pro ministerstvo pracnější, ale rozhodně se nebavíme o 400 milionech,” uvedl Klán.

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj,

Bartoš přiznal potíže systému stavebních řízení, týdny po spuštění chystá manuál

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) přiznal potíže s přechodem do nového režimu stavebního řízení. Nejzávažnější nedostatky ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) opravuje co nejrychleji, uvedl Bartoš na sociální síti X. Nový jednotný on-line systém pro stavební úřady byl spuštěn 1. července, ale MMR podle Bartoše nyní - tedy už více než tři týdny od startu systému - připravuje detailní manuály pro úředníky. Zlepšení a nové funkce systému jsou "v plánu na později", uvedl ministr.

Přečíst článek

Reklama

Úředníci sami nic nezmohou

Vita software tento týden vyzvala v hromadném dopise stavební úředníky, aby i nové žádosti zpracovávali v jejím systému, který upravila v souladu s novou stavební legislativou. Podle ministerstva ale takový postup není možný, protože jediným systémem pro výkon agendy stavebního řádu je podle stavebního zákona IS SŘ.

Nový stavební zákon začal platit 1. července pro všechny typy staveb. Norma například ruší dvojí povolování staveb a územní a stavební řízení slučuje do jednoho. Řízení má být navíc pro všechny účastníky v digitální podobě prostřednictvím Portálu stavebníka a dalších systémů a veškerá dokumentace je on-line. Úřady a stavebníci mají komunikovat v propojených systémech.

S novým on-line systémem stavebních řízení mají úřady v Česku dál potíže. Podle nich má řadu vad a spíše jim ztěžuje práci. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)  přiznal potíže s přechodem a radnicím slibuje podrobný manuál.

Nové stavební řízení se od července vztahuje na všechny stavby

Města kritizují nový model stavebního řízení. Má zásadní nedostatky

Nový informační systém stavebního řízení, který připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), je podle představitelů opavské radnice nefunkční. Nelze v něm plnohodnotně pracovat. Radnice vyzývá ministerstvo k nápravě. V prohlášení to uvedl tajemník magistrátu Tomáš Elis. Podle něj se na situaci podobně dívají i představitelé dalších měst.

Přečíst článek

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: Ivan Bartoš na stavebním zákonu zkazil, co mohl. Ale vysedí to

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš dva a půl roku seděl na novele stavebního zákona. Prvního července vstoupila v platnost, máme jeden týden zkušeností. Ta základní je, že Bartoš dělal vše na poslední chvíli. Chtělo by se říci, že zvrtal, na co sáhl. To by ale nebylo spravedlivé. Faktem je, že jeho úřad neuměl pořádně vypsat veřejné zakázky na vytvoření portálů, úředníci nebyli včas s novým systémem seznámeni, nebyli proškoleni, taktéž investoři neměli do poslední chvíle potřebné informace. Všeobecně se čekal kolaps celého povolovacího řízení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme