Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Developer UBM zkolaudoval první pražské bytové dřevostavby

Developer UBM zkolaudoval první pražské bytové dřevostavby
Profimedia
Michal Nosek
nos

Na první pohled se čtyři domy ze dřeva od bytových domů ze železobetonu a cihel liší jen dřevěným obkladem, ale první pražské vícepodlažní bytové dřevostavby mají z betonu pouze podzemní garáže, schodišťová ramena a v jednou z domů i výtahovou šachtu. Všechny ostatní konstrukční prvky, včetně tří výtahových šachet, jsou ze dřevěných panelů a desek.

Reklama

Kromě toho, že je výstavba z dřevěných prvků výrazně šetrnější k přírodě než klasická betonáž, bytové dřevostavby nabízejí řadu dalších úsporných technologií. O vytápění se starají tepelná čerpadla, která získávají elektřinu ze střešních solárních panelů. Byty vytápí podlahové topení, které v letních dnech naopak příjemně chladí. Samozřejmostí v bytových jednotkách jsou dřevěná podlahy a stropy. Pouze stěny jsou kvůli požární bezpečnosti obložené sádrokartonem.

Nové dřevostavby v pražských Řeporyjích

Každá bytová jednotka je řešená jako chytrá domácnost, kde se teplota, pohyb žaluzií či spotřeba energií kontroluje a reguluje na centrálním displeji systémem Smart Home. Navíc dřevo, které prožívá ve stavebnictví dobu rostoucího zájmu, obyvatelům dává příjemnější životní podmínky než klasické vyzdívané budovy.

Reklama

Timber Praha – první udržitelná dřevostavba bytových domů v hlavním městě

UBM Development Czechia staví v pražských Řeporyjích projekt Timber Praha, bydlení s dobrou energií. Tyto první dřevěné vícepodlažní bytové domy v hlavním městě realizuje společnost s ekologickou certifikací BREEAM Excellent a energetickým průkazem v nejúspornější kategorii A.

Přečíst článek

V hlavním městě je projekt čtyř bytových dřevostaveb Timber Praha v areálu Arcus City prvním svého druhu. V Německu či Rakousku jsou s tímto druhem výstavby mnohem dál. Ve Vídni již fungují celé městské čtvrti ze dřevostaveb. Frankfurt a Mnichov se mohou pochlubit i řadou komerčních a administrativních výškových dřevěných staveb.

Budoucnost jde do výšky

Právě výška stavby byla v České republice limitujícím faktorem, který možnosti výstavby omezoval na dvanáct metrů požární výšky. Letos tato bariéra padla a nově se mohou dřevostavby tyčit až do 22,5 metru.

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Dřevostavby naberou výšku i v Česku. Ta přesáhne dosud limitní čtyři patra

Bariéra dvanácti metrů výšky, která nyní limituje dřevostavby v České republice, má od příštího roku padnout. Odborníci již přichystali nové normy a legislativu, která má umožnit jejich výstavbu až do 22,5 metrů, tedy více než čtyři patra. 

Přečíst článek

„Dřevostavby jsou budoucností i pro tuzemský realitní trh,“ říká Josef Wiedermann, jednatel společnosti UBM Development Czechia, spadající pod mateřskou rakouskou skupinu UBM Development.

Bez uhlíkové stopy

Pro právě dokončený projekt Timber Praha stavaři použili 1800 metrů krychlových smrkového a modřínového dřeva z Česka, Rakouska a Německa. Taková hmota dokáže navázat 1800 tun uhlíku, což při porovnání s tradiční stavbou znamená snížení emisí zhruba o šedesát procent. Dřevo navíc dokáže stabilizovat klima a vlhkost v místnosti a lépe tepelně izoluje. Další z výhod dřevostaveb je rychlost stavby, která je výrazně větší než u klasické budovy. „Jsem rád, že se v tomto ohledu prostředí mění. Díky tomu můžeme i v Česku využít peníze, které by jinak šly z vídeňské centrály na dřevostavby do Německa nebo Rakouska. Těším se, že se normy budou dál upravovat, aby se výstavba ze dřeva mohla stát standardem,“ uvedl Wiedermann.

Vizualizace budovy ve Vídni, která bude se 113 metry nejvyšší dřevostavbou na světě

Ve Vídni postaví nejvyšší mrakodrap ze dřeva na světě. V Česku brzdí rozvoj dřevostaveb legislativa

Společnost UBM Development připravuje ve Vídni projekt 113 metrů vysoké kancelářské budovy s dřevo-betonovou konstrukcí. Firma mrakodrap postaví ve vídeňské čtvrti Handelskai. Věž překoná aktuálně nejvyšší hybridní dřevěné stavby světa – Ascent MKE v americkém městě Milwaukee s 87 metry a věž Mjøstårnet s 85 metry v norském městě Brumunddal.

Přečíst článek

Komplex Timber Praha se nachází v městské části Praha-Řeporyje a je součástí rezidenčního areálu Arcus City. Čtyři dřevěné domy, s celkem dvaašedesáti byty, v energeticky nejúspornější kategorii A a s ekologickou certifikací BREEAM Excellent poskytnou majitelům, kteří se mohou nastěhovat již na podzim tohoto roku, udržitelné, zdravé a elegantní bydlení. V současné době probíhá akce „Dny otevřených dveří,“ která je určena pro širokou veřejnost a umožňuje prohlídky projektů každý pracovní den ve 13 hodin. Prodej zajišťuje realitní kancelář Lexxus Norton.

V pražských Řeporyjích vyrostly vícepodlažní bytovky ze dřeva

Developer UBM dokončil stavbu prvních vícepodlažních bytových domů ze dřeva v Praze. Projekt Timber Praha v Řeporyjích tvoří čtyři budovy, dvě z nich jsou čtyřpodlažní a dvě s přízemím a dvěma patry. Dohromady je v těchto dřevostavbách 62 bytů, metr čtvereční vyjde zájemce v průměru na 143 tisíc korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Přečíst článek

Splnění ekologických kritérií nebude levné. ESG prodraží bydlení a nejvíce rodinné domy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme