Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Digitalizace stavebního řízení je průšvih. Senát Bartošovi doporučil krizového manažera

Digitalizace stavebního řízení je průšvih. Senát Bartošovi doporučil krizového manažera
Profimedia
 ČTK

Digitalizace stavebního řízení vykazuje podle Senátu zásadní nedostatky a závažné chyby. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) by mělo zvážit ustavení krizového manažera i pracovní skupiny se zástupci stavebních úřadů či komory architektů. Horní komora to uvedla v dnešním usnesení.

Reklama

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) uvedl, že má soupis nedostatků, s nímž ale chce nejprve seznámit vládu. Senátoři ve zhruba tříhodinové debatě varovali před možnými hospodářskými důsledky, před odchodem pracovníků ze stavebních úřadů i případnými žalobami na stát o náhradu škody.

„Máme jasný plán a harmonogram nasazování jednotlivých funkcí, které zákon ve své podstatě nevyžadoval. Ale je to o efektivitě fungování systému,“ řekl senátorům Bartoš. Například automatické šablony pro jednotlivá rozhodnutí, jichž má být 130, mají být dodány do konce srpna, poznamenal.

„Systém nefunguje měsíc a 21 dní po jeho spuštění,“ řekl navrhovatel projednávání problémů elektronického stavebního řízení Hynek Hanza (ODS). Zdůraznil, že nejde o politiku, ale o budoucnost stavebního řízení. „Další hrozbou jsou hospodářské důsledky, dotační důsledky,“ uvedl senátor. „Jsou to ohromné miliardy, které jsou v ohrožení,“ přidal se Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj,

Dalibor Martínek: Bartoš je vládní štvanec. Může si za to sám. Neví, kdy má skončit

Místo aby si Ivan Bartoš užíval léto se svým malým dítětem, o kterém vypráví v diskusních pořadech televizí, musí neustále dělat jeden rozhovor za druhým. Aby veřejnosti vysvětlil, proč nefunguje stavební řízení. Možná by bylo lepší, kdyby místo rozhovorů zařídil, aby jím vymyšlený systém fungoval.

Přečíst článek

Reklama

Nemožná mise?

Řada senátorů volala po pozastavení účinnosti nového stavebního zákona a po přechodném období, v němž by se stavby povolovaly podle zákona původního. Podle Raduana Nwelatiho (ODS) je systém absolutně nefunkční a patrně nebude možné jej napravit ani za několik měsíců. „Může se stát, že mnoho pracovníků stavebních úřadů odejde jen kvůli přístupu ministerstva pro místní rozvoj,“ uvedl Jan Sobotka (STAN).

Senátoři v debatě také zpochybňovali některé konkrétní změny například v povolování bytových domů a souborů staveb a v kolaudaci staveb, na což poukazuje i usnesení horní komory. „Bez změny zákona nejsou některé problémy řešitelné,“ řekla Hana Kordová Marvanová z klubu ODS a TOP 09. Bartoš v případě kolaudace staveb povolených před červencem uznal chybu, ministerstvo podle něho k věci vydalo metodiku.

Bartoše, který je předsedou pirátské strany, se zastala Adéla Šípová (Piráti). Chybou podle ní bylo, že se odvážil do změny jít. Pokud by měl Bartoš měl odejít z vlády, vše by podle Šípové „padlo pod stůl“.

Senát ve 14bodovém usnesení také doporučil například prověření toho, zda integrovaný systém stavebního řízení a portálu stavebníka neobsahují kritické chyby. Ministerstvo by mělo podle horní komory popsat aktuální stav, pojmenovat nedostatky a představit konkrétní plán a časový harmonogram jejich řešení. Mělo by prověřit možnost legislativních kroků, které by vedly k přerušení účinnosti nového stavebního zákona či umožňovaly fungování starého i nového stavebního zákona pro vytvoření prostoru pro doladění systému digitalizace stavebního řízení. Usnesení je podle Sobotky doporučením dalšího postupu. Hanza mluvil o apelu vládě, „aby se začalo něco dít“.

Dnes má Bartoš postup zavádění nového systému a plán řešení problémů, které ho doprovázejí, představit na jednání kabinetu. K jednání v koalici vyzvala v úterý TOP 09. Někteří koaliční politici žádali o prázdninách Bartoše, aby byly systémy stavebního řízení funkční do konce srpna.

Architekti: Kolaps povolování staveb jsme očekávali. S novými žádostmi vyčkáváme

Jan Kasl jako šéf České komory architektů byl v posledních měsících, před náběhem nového stavebního řádu, smířlivý. Čekal, jak se dění kolem nového způsobu povolování staveb vyvine. Stejně jako všichni ostatní však očekával, že to bude průšvih. Ale dobré vychování mu velelo mlčet, dokud nebude výsledek.

Přečíst článek

Architekt Kasl: Bartošovo selhání může být pro některé ateliéry fatální

Nedostatečně připravená a nefungující digitalizace stavebního řízení ohrožuje existenci architektonických ateliérů, které nemají peníze na pokrytí delšího období bez příjmu za projednané projekty. Přestože na vyčíslení škod je ještě brzy, problémy by se mohly stupňovat, říká předseda České komory architektů (ČKA) Jan Kasl.

Přečíst článek

Ministr Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: Nefunkční stavební řízení Bartoš ustojí, Fiala ho potřebuje

Už začátkem roku prohlásil při pravidelném setkání s novináři Dušan Kunovský, největší český developer, že nový stavební zákon už snad ani nechce komentovat. Jeho příprava byla tehdy v troskách. Nebyl vysoutěžený dodavatel systému. A aby takový systém mohl dobře fungovat, je potřeba ho nejen naprogramovat, ale také zavést do praxe, naučit s ním pracovat všechny zúčastněné. Tedy hlavně úředníky. Pro stavebníky by měl být jednoduchý a přehledný.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Architekti: Kolaps povolování staveb jsme očekávali. S novými žádostmi vyčkáváme

Přečíst článek
Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj,

Bartoš přiznal potíže systému stavebních řízení, týdny po spuštění chystá manuál

Přečíst článek

Do Máje už nikdy nevkročím, motýli Davida Černého jsou nejmenším zlem, říká Jan Kasl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme