Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do nájemního bydlení nejdeme, ale zkoušíme jeden model, říká šéfka Central Group

Dalibor Martínek

Central Group, největší developer v Česku, se až dosud vyhýbal nájemnímu bydlení. Dušan Kunovský, majitel firmy, se drží zásady byty postavit, a prodat je. Ale protože mu to v hlavě šrotuje, a vidí kolem sebe, jak se všichni konkurenti pouštějí do nájemního bydlení, přišel s novým konceptem.

Reklama

„Hledali jsme, jak vyjít vstříc poptávce našich klientů po investičních bytech s garantovaným nájemcem,“ říká výkonná ředitelka společnosti Michaela Váňová, dříve Tomášková.

Jak celý koncept, který v Central Group vymysleli, vypadá? „Hledali jsme možnost, která by klientům co nejvíc vyhovovala. A vymysleli jsme Harfa Invest.“ Jak to celé funguje? Klient si byt koupí. A firma Central Group mu po určitou dobu, buď na rok a půl nebo na tři roky, garantuje nájemníka. Respektive garantovaný výnos z bytu. Kdyby nájemníka nenašla, bude společnost platit nájem sama. Firma věří, že nájemníka najde.

Do Máje už nikdy nevkročím, motýli Davida Černého jsou nejmenším zlem, říká Jan Kasl

Od července začíná platit novela stavebního zákona, která přináší řadu změn do stavebního řízení. Postup ministerstva pod vedením Ivana Bartoše u mnoha účastníků trhu vyvolával nervozitu, jak přeměna proběhne. Nezkrachuje v Česku stavební řízení? Šéf České komory architektů Jan Kasl, architekt a bývalý pražský primátor tvrdí, že nakonec všechno dobře dopadne. „Věřím v evoluci.“ Kromě nuancí kolem stavebního řízení však přišla řeč i na rozvoj hlavního města. „Do Máje nikdy nevstoupím,“ svěřil se Kasl v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Patrně proto, že na trhu je obrovský převis poptávky po bydlení. Bydlení je nyní zlaté zboží, a splátka nájmu je stále ještě nižší než splátka hypotéky. Přestože úrokové sazby klesají, a nájemní bydlení se blíží k hranici, kdy přestane dávat smysl.

Reklama

Co by se v projektu Central Group stalo, kdyby klientovi, vlastníkovi bytu, přestal model nájemního vyhovovat? „Pokud klient pozná, že mu tento způsob nevyhovuje, jsme připraveni od něj byt odkoupit,“ říká ředitelka Váňová. Je to prostě varianta nákupu bytu s možností jeho zpětného vrácení. Model okoukaný na západních trzích.

zelené investice, ilustrační foto

Právníci radí, jak se zorientovat v pravidlech udržitelných úvěrů

Financování a investice do projektů, které berou ohled nejen na životní prostředí, už se dostávají i do praxe českých finančních institucí. Udržitelným úvěrům se tak věnuje i nový díl specializovaného právního podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners. Dozvíte se v něm například, jaká úskalí mohou potkat úvěrovanou i úvěrující stranu.

Přečíst článek

„Ukázalo se, že je portfolio klientů, kteří tuto službu poptávají, a my jsme je chtěli uspokojit,“ říká ředitelka Váňová. A tvrdí, že projekt společnosti Central Group není příklon k nájemnímu bydlení, jak by to mohlo vypadat. Je to podle ní jenom uspokojování poptávky po bydlení. „Je jedno, jestli bude byt vlastnický nebo nájemní,“ říká. Podle ní nejde její firma do nájemního bydlení, ale chce uspokojit poptávku lidí, kteří chtějí do bytu investovat.

V projektu Harfa už prý s tímto přístupem počítali. Nešlo o výstavbu čistě nájemních bytů, protože takováto výstavba se musí dopředu připravit a dispozice bytů se musí očekávanému účelu uzpůsobit. Nicméně, v projektu Harfa, k překlopení na nový model nájmů, tak nějak došlo. „Nejdeme do nájemního bydlení, ale umožňujeme svým klientům, aby na něm profitovali,“ říká Váňová.

Další díly realitního podcastu najdete zde

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ilustrační foto

Jak se rodí developer? Jak sehnat peníze, pozemky? Pavla Čapková uspěla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme